Share This Post

Nieuws / Uncategorised

Tragisch incident leidt tot verandering in de chauffeursopleiding voor vrachtwagens

Tragisch incident leidt tot verandering in de chauffeursopleiding voor vrachtwagens

Een dodelijk incident met een voetganger en een zware vrachtwagen heeft tot een wijziging van de rijopleiding in het VK geleid.

BBC News meldt hoe de 82-jarige Dudley Howe werd gedood nadat hij voor een stilstaande vrachtwagen liep die in Attleborough, Norfolk in de file stond. Dashcam-beelden lieten zien hoe de vrachtwagenchauffeur Dudley niet de weg op had zien lopen, wat de dodelijke botsing veroorzaakte.

Bestuurder Simon Rayner werd vrijgesproken van dood door onzorgvuldig rijden, maar een jury kreeg te horen dat hij Dudley zou hebben gezien als de spiegels van de vrachtwagen correct waren afgesteld.

Het is een gruwelijk incident, verergerd door het feit dat het vermijdbaar werd geacht.

Om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, zei de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) dat het aan de theorie-test voor grote voertuigen vragen zou toevoegen.

De snelle actie van de dienst volgt op Norfolk-lijkschouwer Jacqueline Lake die een melding indiende waarin wordt gewaarschuwd voor een risico op verdere sterfgevallen als er geen actie wordt ondernomen.

Ze bracht de kwestie ter sprake van het gebruik en de plaatsing van spiegels die het gebied direct voor de vrachtwagen laten zien.

DVSA-topman Gareth Llewellyn zei dat wijzigingen in de theorie-test vanaf de herfst van dit jaar van kracht zouden zijn.

In zijn formele brief benadrukte Llewellyn hoe vrachtwagenchauffeurs elke vijf jaar 35 uur periodieke opleiding moeten volgen om hun vakbekwaamheidscertificaat (DCPC) te behouden, dat “typisch de blinde hoeken rond de cabine van een vrachtwagen benadrukt”.

Naast de overstap naar de chauffeurstraining voor vrachtwagens, voegde de DVSA-woordvoerder eraan toe dat het bureau ook de noodzaak zou benadrukken van chauffeurs om ervoor te zorgen dat de spiegels tijdens elke reis correct werden aangepast als onderdeel van een social media campagne die binnen zes maanden zal starten.

Voorafgaand aan die campagne dringen we er bij alle vrachtwagenchauffeurs op aan om ervoor te zorgen dat ze hun spiegels vóór elke reis aanpassen om blinde hoeken te elimineren.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>