Share This Post

Uitgelicht

Toename dieseldiefstal door hoge brandstofprijzen

Toename dieseldiefstal door hoge brandstofprijzen

Door de huidige hoge dieselprijzen is de diefstal van diesel uit de tanks van vrachtwagens, graafmachines en andere voertuigen in korte tijd flink toegenomen. Deze toename in diefstal is een fenomeen dat bij eerdere prijsstijgingen ook al te zien was. Ook nu is het zo dat steeds meer chauffeurs ontdekken dat hun dieseltank ‘s nachts of in het weekend is leeggehaald. De stijging in dieseldiefstal is niet alleen een Nederlands probleem. Ook in ander Europese landen, zoals België en Frankrijk, is sprake van een toename.

Flinke schadepost

De brandstoftanks van trucks kunnen honderden liters diesel bevatten. Diefstal van een volle tank is daarom een behoorlijke schadepost. Ook is er vaak sprake van bijkomende schade, omdat de dieven de brandstoftank met geweld open maken of een gat in de tank boren. De politie heeft in de eerste twee maanden van 2022 al zo’n 50 brandstofdiefstallen genoteerd. Inmiddels is dit cijfer flink gestegen.

​Voorkeurslocaties

Dieseldiefstal gebeurt voornamelijk op parkeer- en verzorgingsplaatsen voor vrachtwagens langs de snelweg. Het is echter ook mogelijk dat de dieven inbreken bij transportondernemingen op lokale industrieterreinen. De politie heeft weinig mogelijkheden om dit soort diefstallen te voorkomen. De locaties liggen meestal te veel verspreid. Het advies aan bedrijven en chauffeurs is daarom om de komende tijd vooral goed op te letten en onbewaakt parkeren zoveel mogelijk te vermijden. Indien verdachte personen of vreemde activiteiten worden gezien op parkeer- en verzorgingsplaatsen is het advies van de politie om meteen te bellen naar 112. Mocht de dieseldiefstal toch plaatsgevonden hebben, is het van belang om na een diefstal altijd aangifte te doen, want zo krijgt de politie in ieder geval een goed beeld van de omvang van het huidige probleem.

Share This Post