Share This Post

Nieuws

Toeleveringsproblemen voor Nederlandse industrie zijn minder geworden

Toeleveringsproblemen voor Nederlandse industrie zijn minder geworden

De toeleveringsproblemen voor de Nederlandse industrie, zoals tekorten aan materialen en grondstoffen, zijn volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) de laatste tijd een stuk minder geworden. De coronacrisis heeft lange tijd voor grote problemen gezorgd, maar de toeleveringsketens beginnen zich nu te herstellen. De de opkomst van de Omicron variant lijkt gelukkig geen negatief effect te hebben.

​Lange levertijden

Zo’n 55 procent van de industriële ondernemers had volgens de Nevi te maken met langere levertijden van materialen en grondstoffen. In juni vorig jaar haperde bij bijna een op de vijf fabrieken de productie, omdat er te weinig materialen binnenkwamen. Deze situatie lijkt nu voorbij te zijn. Het is wel opvallend dat de toeleveringsketens niet verder ontregeld worden, ondanks de snelle opkomst van de Omicron variant en de bijbehorende overheidsmaatregelen. Blijkbaar is er een nieuw evenwicht ontstaan tussen vraag en aanbod. De grootste rem op de groei van de productie is op dit moment eerder het personeelstekort dat in veel andere sectoren ook speelt. Daarnaast kan Omicron het al aanwezige personeelstekort de komende maanden verergeren, als deze corona variant resulteert in een hoger ziekteverzuim en meer mensen in quarantaine.

​Grote vraag, meer productie

Volgens de onderzoekers van de Nevi stegen de exportorders in de industrie de laatste maanden in een hoog tempo. Ook de werkgelegenheid in de industrie nam flink toe. Door de stijgende productie kunnen Nederlandse ondernemers nu weer beter voldoen aan de grote vraag. Er is nog altijd veel vraag naar Nederlandse producten, zoals machines. De Nederlandse industrie levert deze daarom in hoog tempo af. Het einde van de corona pandemie, die de industrie lange tijd ontregeld heeft, is volgens velen in zicht. De meeste ondernemers zijn door deze nieuwe ontwikkelingen daarom optimistisch over de bedrijfsresultaten voor het komende jaar.

Share This Post