Share This Post

Lijstjes / Rijden & Logistiek / Uncategorised

Tips die je zullen helpen bij pech onderweg

Tips die je zullen helpen bij pech onderweg

Hoe langer je achter het stuur zit, hoe groter de kans is dat je pech zult hebben. Wanneer je een professionele bestuurder bent, zul je op een bepaald moment in je carrière met pech te maken krijgen. Het maakt niet uit of je een goede chauffeur of niet, want zodra je motor ermee ophoudt, zul je voor een tijdje nergens meer heen gaan.

De sleutel is om goed voorbereid te zijn en om op een slimme wijze te handelen. We hebben een aantal tips voor je die je met deze situatie zullen helpen en die ervoor zullen zorgen dat je veilig blijft en dat je weer in beweging komt.

Reduceer het risico door van tevoren alles goed te plannen

Het is een goed idee om, voordat je vertrekt, de reparatiebedrijven en faciliteiten die op je route liggen te identificeren. Je kunt een vrachtwagen met pech in de meeste gevallen dan bij zo’n bedrijf of een truckstop krijgen en je hoeft dus niet vast te zitten op de vluchtstrook. Ik wacht altijd liever met een kopje thee in de hand op bergingsvoertuigen.

Het is raadzaam om je voertuig grondig na te lopen voordat je op reis gaat, tijdens je reis en nadat je op reis bent geweest. Mogelijke problemen komen op deze wijze aan het licht en je kunt ze gelijk oplossen (en niet op de vluchtstrook).

Blijf veilig

Je wilt de vrachtwagen weer in beweging krijgen, maar veiligheid staat boven alles. Je moet dus voorzichtig zijn wanneer je het voertuig verlaat. Om het rijdende verkeer te kunnen vermijden is het dus beter om de vrachtwagen via de passagierszijde te verlaten. Als je er geen veilig gevoel bij hebt is het beter dat je in de cabine blijft zitten met je veiligheidsgordel om.

Wanneer je je buiten de cabine bevindt moet je zo ver mogelijk van de weg en/of achter een barrière/ vangrail gaan staan. Bel de brandweer wanneer er rook onder de motorkap vandaan komt.

Let op: wanneer je onderweg bent ga je veiligheidsbewust te werk en je doet hetzelfde wanneer je pech hebt.

Handel op een slimme manier

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je merkt dat je vrachtwagen niet optimaal meer werkt.

  • Zet je alarmlichten zo snel mogelijk aan en verlaat voorzichtig de weg.
  • Parkeer de vrachtwagen zo ver mogelijk van de weg en plaats de gevarendriehoeken of de lichtsignalen op verschillende afstanden achter de vrachtwagen.
  • Kijk of het iets is dat je zelf kunt repareren. Bel de pechhulpdienst wanneer dat niet het geval is.
  • Probeer eerst zelf te bepalen wat het probleem is voordat je belt. Wanneer een vrachtwagen pech heeft gaat het meestal om defecte verzendende eenheden of defecte emissie apparatuur. Wanneer je de pechhulpdienst aan de telefoon hebt kun je de informatie die je verzameld hebt doorgeven.
  • Bel dispatch en leg de situatie uit. Ze kunnen je naar bepaalde reparatiebedrijven verwijzen of ze kunnen zulke bedrijven voor je contacteren.
  • Blijf dispatch ook gedurende de reparaties op de hoogte houden. Ze willen weten of alles goed met je gaat en daarnaast willen ze ook de klant op de hoogte houden.

Niemand wil met pech op de vluchtstrook staan, maar dat risico hoort nu eenmaal bij het beroep. Het gebeurt gelukkig niet vaak. Je moet alleen wel goed voorbereid zijn wanneer het wel gebeurt.

Heb jij weleens pech gehad onderweg? Deel je ervaringen en je tips dan hier met ons!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>