Op woensdag 28 oktober is de campagne tegen lichamelijke (over)belasting ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ van start gegaan. Initiatiefnemer van de campagne is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook voor vrachtwagenchauffeurs kan deze campagne van belang zijn. Behalve veel informatie is er ook een online test waarmee je zelf kunt meten hoe het met jouw lichamelijke belasting tijdens het werk gesteld is. Deze campagne is onderdeel van een EU-brede campagne.
Beroepsziekten door lichamelijk (over)belasting
Fysieke beroepsziekten uiten zich meestal door problemen met rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Uit de resultaten van een TNO onderzoek blijkt dat in Nederland bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen die door hun werk zijn ontstaan. Dat zijn 2 op de 5 werknemers die te maken hebben met zwaar lichamelijk werk, zoals zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band werken. Dit leidt jaarlijks tot 7 miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor de werkgevers van € 1,5 miljard. Daarnaast zorgt het voor een aanzienlijke druk op de zorg, wat nu al helemaal een probleem is, en uiteraard ook voor hoge zorgkosten.
Coronacrisis
Met name in voor de hand liggende sectoren zoals de bouw, industrie, zorg, land- en tuinbouw en vervoer en opslag is het hoge aantal werknemers met lichamelijke klachten door het werk een probleem. De huidige coronacrisis heeft de situatie alleen maar erger gemaakt, met name voor de zorgmedewerkers. Ook mensen die sinds de coronacrisis zijn gaan thuiswerken klagen over fysieke ongemakken. Bij deze laatste groep zijn een verkeerde werkhouding of te weinig lichaamsbeweging meestal het probleem. De campagne richt zich daarom op werkgevers en werknemers om samen te werken aan risicobewustzijn en preventie. Voorkomen is immer beter is dan genezen.
Campagne TOP
De campagne probeert lichamelijke overbelasting te voorkomen door aandacht te vragen voor de zogenoemde TOP-strategie. TOP staat voor de Technische, Organisatorische en Persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke (over)belasting. Technische maatregelen kunnen de bron van lichamelijke belasting aanpakken, bijvoorbeeld door het gebruik van hulpmiddelen. Organisatorische maatregelen kunnen behalve psychische belasting ook fysieke belasting tegengaan, bijvoorbeeld door meer afwisseling in het werk aan te brengen. Persoonlijke maatregelen zijn van belang om individuele verschillen tussen werknemers recht te doen. Hierbij hoort onder andere het kijken naar en eventueel aanpassen van iemands fysieke werkhouding.
Online test
Behalve het verstrekken van informatie en voorlichting aan werknemers en werkgevers is er ook een online test. Met deze test kunnen werknemers zelf binnen vijf minuten zien welke risico’s zij lopen op lichamelijke (over)belasting. Na afloop van de test worden ze doorverwezen naar hulpmiddelen en adviezen die voor hen relevant zijn.
Wil je de online test zelf maken? Klik dan hier.