Share This Post

Milieu

Tesla levert eerste elektrische vrachtwagen af

Tesla levert eerste elektrische vrachtwagen af

De Amerikaanse autofabrikant Tesla heeft recent zijn eerste elektrische vrachtwagen afgeleverd. De Tesla Semi werd tijdens een speciaal evenement in de Amerikaanse staat Nevada onthuld. De Tesla Semi truck zou aanvankelijk al in 2019 gelanceerd worden. Er waren echter problemen met de batterijen. Daardoor werd het afleveren van de eerste elektrische Tesla truck vertraagd. Maar nu is het dan echt zo ver. Naast elektrische auto’s produceert Tesla nu ook elektrische vrachtwagens.

E-trucks in opmars

Ook in de VS wordt hard gewerkt aan het stimuleren van het gebruik van elektrische trucks of E-trucks. De huidige Amerikaanse president Joe Biden is van plan een belastingvoordeel van 40.000 dollar voor schone bedrijfsvoertuigen in te gaan voeren. Een ongekend initiatief in de VS. Het grote probleem is echter dat er in Amerika meestal lange afstanden afgelegd moeten worden door vrachtwagens. De vraag is of de huidige generatie accu’s van elektrische vrachtwagens wel genoeg capaciteit heeft om dergelijke langere afstanden met zware ladingen te kunnen rijden. Een duidelijk antwoord op deze vraag is er nog niet.

Tesla Semi Truck

Met de lancering van de Tesla Semi is ook dit bedrijf vanaf nu een speler op de markt voor elektrische vrachtwagens. In 2017 zei Elon Musk, de topman van Tesla, dat de Semi zo’n 180.000 dollar zou gaan kosten. Hiervoor zou je dan een E-truck krijgen met een bereik van ruim 800 kilometer. Of dit allemaal klopt, is nog maar de vraag. Het komt immers vaker voor dat Musk de zaken wat te optimistisch inschat. Zo beloofde hij eerder dat het Model 3 van Tesla 35.000 dollar zou gaan kosten, maar dat bleek bij nader inzien toch 47.000 dollar te zijn. In ieder geval gaat het bedrijf nog dit jaar zo’n honderd Tesla Semi’s produceren. De eerste grote klant heeft zich al gemeld. De eerste Semi ‘s zullen geleverd worden aan de beroemde Cola fabrikant Pepsi.

Share This Post