Er is nog steeds een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De pandemie heeft dit probleem alleen nog maar groter gemaakt. Ook in andere sectoren is er inmiddels een tekort aan personeel. Denk maar aan Schiphol, de NS en uiteraard de zorg. Vliegtuigen stijgen niet op, treinen vallen uit en in ziekenhuizen en zorginstellingen lopen de medewerkers zich de benen uit hun lijf. Hetzelfde geldt al jaren voor de transportsector. Met als bijkomend probleem dat zonder voldoende vrachtwagenchauffeurs de gehele Nederlandse economie stagneert.
Oplossingen voor chauffeurstekort
Een adequate oplossing voor het tekort aan vrachtwagenchauffeurs is er nog steeds niet gevonden. Voldoende nieuw chauffeurs zijn er simpelweg niet. Oude chauffeurs gaan in grote getale met pensioen. Ondernemers moeten goed nadenken over de vraag wat je kunt doen om met het huidige aantal chauffeurs de zaak draaiende te houden. Een hogere productiviteit van chauffeurs wordt meestal vertaald in (nog) harder werken. Een hogere productiviteit kan echter ook bereikt worden door bijvoorbeeld efficiëntere leveringsroutes in te plannen. Als de leveringsroutes slim en efficiënt zijn ingericht, kan een chauffeur meer ritten rijden binnen dezelfde tijd. Door de planning te optimaliseren, kan de productiviteit van chauffeurs naar schatting met 15 procent toenemen.
Dynamische afleverafspraken
Een andere manier om meer werk met dezelfde chauffeurs te kunnen verzetten, is het gebruiken van dynamische afleverafspraken met de klant. Geen vaste tijden meer afspreken, maar werken met een tijdslot. Dat betekent dat de klant te horen krijgt dat de chauffeur te verwachten is tussen twee tijdstippen, bijvoorbeeld tussen 14.00 en 16.00 uur. Hierdoor kunnen leveringen die bij elkaar in de buurt zijn makkelijker en efficiënter ingepland worden. Een bijkomend voordeel is dat je aan de klant kun je zeggen dat de leveringen op deze manier op een duurzame manier worden bezorgd. Want efficiënter inplannen, betekent minder kilometers afleggen en dus minder CO2 uitstoot.