Share This Post

Vrachtwagens

Tankpasfraude komt vaker voor dan je denkt

Tankpasfraude komt vaker voor dan je denkt

Het is een gemakkelijke manier van betalen bij het tanken: de tankpas. Tanken met een tankpas of brandstofpas is eenvoudig en handig. Het heeft ook administratief grote voordelen. Je kunt de brandstof afrekenen met de tankpas in tankstations in vrijwel heel Europa. De afrekening ontvang je periodiek met een verzamelfactuur. Ook het terugkrijgen van de BTW is hierdoor makkelijk en overzichtelijk geworden. Er is echter een groot nadeel. Tankpassen kunnen gestolen worden. Er zijn zelfs criminele bendes actief die het specifiek gemunt hebben op de tankpassen van vrachtwagenchauffeurs.

Georganiseerde misdaad

De Nederlandse transportsector heeft de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met diefstal van tankpassen uit vrachtwagens door criminele bendes. Deze vorm van georganiseerde misdaad deinst nergens voor terug. Ze slaan desnoods de ruiten van een vrachtwagen in om bij de tankpas te kunnen komen. De dieven gebruiken daarna een list en nemen de tankpas niet mee, maar kopiëren de pas met behulp van een speciale cardreader. Daarna wordt er iets anders meegenomen uit de cabine, zodat het lijkt alsof er een inbraak is gepleegd waarbij de tankpas ongemoeid is gelaten. De bestolen vrachtwagenchauffeur heeft vervolgens niet in de gaten dat er iets met de tankpas is gebeurd.

Een gekopieerde pas plus pincode

Met een speciale cardreader kunnen tankpassen tegenwoordig eenvoudig gescand en gekopieerd worden. Zonder de pincode is een tankpas echter niet te gebruiken. De dieven hebben echter hun eigen strategieën ontwikkeld om ook aan de bijbehorende pincode te komen. Het simpelste voor de dief is het als de chauffeur de pincode op het pasje heeft geschreven. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt. Ook het opbergen van de pincode in vaste en vaak voorspelbare bewaarplekken in de vrachtwagen is voor veel dieven geen probleem. Er zijn tevens tankpassen in omloop waarbij je de pincode kunt aflezen met dezelfde cardreader waarmee de pas gekopieerd kan worden. Hoe dan ook, vaak wordt samen met de kopie van de tankpas ook de pincode buit gemaakt.

De schade loopt in de miljoenen

Met een gekopieerde pas plus pincode kun je overal in Europa tanken. De afrekening komt zoals gezegd pas later. De eigenaar van de tankpas komt er altijd te laat achter dat er iemand anders met zijn tankpas betaalt. Omdat vaak lange tijd niet bekend is dat de tankpas gekopieerd is, gaat het al snel om grote bedragen. De dieven zijn wel zo slim om met gekopieerde tankpassen bij voorkeur te tanken bij onbemande pompstations zonder cameratoezicht. Ook wordt er gebruik gemaakt van speciale vrachtwagens waarin extra veel brandstof kan worden opgeslagen. Tegen de tijd dat duidelijk is geworden dat de tankpas gekopieerd is, is het meestal te laat. Het geld is dan al weg en kan niet meer teruggevorderd worden.

Preventie

De beste manier om te voorkomen dat je tankpas gekopieerd wordt, is om deze nooit onbeheerd achter te laten in de vrachtwagen. Uiteraard moet je ook nooit de pincode op de tankpas schrijven of de pincode samen met de tankpas bewaren. Mocht je twijfelen of je tankpas misschien al gekopieerd is, laat deze dan zo snel mogelijk blokkeren.

Share This Post