Share This Post

Uitgelicht

Stoppen als vrachtwagenchauffeur?

Stoppen als vrachtwagenchauffeur?

Er is al enige tijd een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De sector steekt veel tijd en geld in het zoeken naar en opleiden van nieuwe chauffeurs. Aan de andere kant zijn er ook redelijk veel chauffeurs die stoppen en op zoek gaan naar een andere baan. Dat kan aan hun leeftijd liggen, maar soms stoppen chauffeurs al binnen 6 maanden nadat ze gestart zijn. Hoe komt dit?

​Redenen om te stoppen als chauffeur

Waarom stoppen vrachtwagenchauffeurs met hun werk? Daar zijn verschillende redenen voor. We geven hieronder, in willekeurige volgorde, de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig stoppen van vrachtwagenchauffeurs. Overigens is er zelden maar een reden om te stoppen. Het is meestal een combinatie van factoren waardoor iemand besluit om zijn of haar geluk ergens anders te gaan zoeken.

​Te laag salaris

Het loon en de arbeidsvoorwaarden zijn voor vrachtwagenchauffeurs een belangrijke reden om te stoppen. Zeker als er een andere, beter betaalde baan voorhanden is. Maar ook als die nieuwe baan er niet is, vinden veel chauffeurs dat de balans tussen wat het hen kost aan tijd en energie en wat het aan geld opbrengt niet in evenwicht. Nu geldt dat voor veel mensen in veel beroepen. Als er echter daarnaast nog meer zaken zijn waardoor iemand ontevreden is in zijn werk, gaat de hoogte van het loon ook een rol spelen bij de beslissing om te stoppen.

​Te veel van huis

Hoewel alle chauffeurs van te voren weten dat dit een belangrijke factor is in het leven als vrachtwagenchauffeur, blijkt dat veel van huis zijn en dus je familie en vrienden moeten missen een rol speelt bij het stoppen. Dat kan bij een startende chauffeur gebeuren, die het lang van huis zijn bij nader inzien tegen vindt vallen, zodra hij of zij begonnen is met dit werk. Maar ook oudere chauffeurs kunnen op den duur enige weerzin krijgen om lange tijd van huis te zijn.

​Een onredelijke baas

Net zoals bij andere banen kan de baas een reden zijn om te stoppen als chauffeur. Als het bedrijf of de baas in jouw ogen onredelijke eisen stelt of als je om andere redenen niet goed met hem of haar kan opschieten, raken de onderlinge verhoudingen meestal snel verstoord. In sommige gevallen kan mediation een oplossing zijn om de problemen boven tafel te krijgen en te bespreken. Maar vaak leidt onderlinge ruzie tot het einde van de werkrelatie, vrijwillig of gedwongen.

Share This Post