Share This Post

Nieuws

Stijging aantal verkeersongevallen in 2021

Stijging aantal verkeersongevallen in 2021

Het afgelopen jaar waren er meer verkeersongevallen op de Nederlandse wegen dan in 2020. Het aantal ongevallen met minimaal één dodelijk slachtoffer is in 2021 gelukkig iets afgenomen. De grootste veroorzakers van ongevallen zijn nog altijd rijden onder invloed, te hard rijden en het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer.

​Ongelukken op de weg

Het aantal verkeersongelukken zonder doden of gewonden en alleen maar blikschade steeg van 63.649 in 2020 tot 68.704 in 2021. Het aantal verkeersongelukken met minimaal één gewonde steeg van 16.540 in 2020 tot 17.842 in 2021. Het aantal verkeersongelukken met minimaal één dodelijk slachtoffer daalde van 496 in 2020 tot 478 in 2021.

Er waren verwachtingen dat in 2021 een voortzetting van de daling van deze cijfers zou worden gezien. Maar helemaal onverwacht is de stijging van verkeersongelukken nu ook weer niet, omdat de verkeersintensiteit in 2021 door versoepeling van de coronamaatregelen weer is toegenomen ten opzichte van 2020. Gelukkig zijn de ongevalscijfers van 2021 nog wel lager dan die van 2019.

​Mono-cam

Aangezien de meeste ongelukken nog altijd gebeuren door het overtreden van de wet door chauffeurs, blijft de politie inzetten op handhaving. De drie grootste oorzaken van ongevallen, rijden onder invloed, overschrijding van de maximum snelheid en spelen met de GSM, hebben hierbij de grootste aandacht. Nieuw hierbij is het gebruik van de mono-cam. Dit is een slimme camera die door de politie is ontwikkeld. Met de mono-cam kan de politie vaststellen of een automobilist een telefoon in de hand heeft of niet. Dit blijkt een uitermate effectief middel. Het aantal mono-cams dat nu gebruikt wordt door de politie zal daarom de komende tijd verdubbeld worden.

​Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen. Niet alleen van wegbeheerders, overheden en belangenorganisaties, maar ook van de weggebruikers. De verkeersregels wat betreft snelheid, drank en telefoons zijn overduidelijk. Wie zich desondanks niet aan die regels houdt, kan een flinke boete verwachten. Daarnaast is het ook zo dat de verkeersboetes in het tweede kwartaal van dit jaar omhoog zullen gaan. Hopelijk heeft dit het gewenst effect op de verkeersveiligheid.

Share This Post