Share This Post

Technologie / Uncategorised / Vrachtwagens

Spiegelloze vrachtwagens

Spiegelloze vrachtwagens

Het hoort nu eenmaal bij de rijervaring dat je je blik van de weg afwendt wanneer je van rijbaan wisselt. Techbedrijven doen er echter alles aan om ons leven simpeler en veiliger te maken en om die reden was het slechts een kwestie van tijd voordat de zijspiegel eraan moest geloven.

Dankzij de nieuwe cameratechnologie voor voertuigen zullen spiegels snel overbodig zijn.

Vorig jaar bracht het Nederlandse bedrijf Orlaco Cornereye uit. CornerEye gebruikt twee HD-camera’s die aan beide zijden van de cabine geplaatst worden. De chauffeur kan op deze wijze de dode hoeken, de zijkant van de vrachtwagen en de achterkant van de vrachtwagen op een gesplitst scherm in de cabine in de gaten houden.

Wanneer we de digitale videotechnologie met traditionele spiegels vergelijken zijn dit een aantal van de voordelen: verkleining van dode hoeken, nachtzicht, zicht op de trailer en een breder gezichtsveld. Volgens Europese tests gaan brandstofkosten, dankzij spiegelloze vrachtwagens, jaarlijks ook nog eens met zo’n 2-3% naar beneden. In het kort zorgt digitale videotechnologie dus voor meer veiligheid en betere prestaties.

Ik moet zeggen dat zijspiegels me nooit erg gevaarlijk leken, maar het is inderdaad belangrijk dat je je blik ten alle tijden op de weg gericht houdt.

Spiegel, richting aangeven, manoeuvreren: dat werd ons geleerd toen we voor het eerst achter het stuur zaten. Maar ik denk dat monitor, richting aangeven, manoeuvreren net zo goed klinkt.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>