In Amsterdam is recent een nieuw laadplein geopend door pakketbezorger Red je Pakketje in samenwerking met energiemaatschappij Vattenfall. De slimme laadpalen op dit plein zijn aangesloten op de routeplanner van Red je Pakketje. Op die manier ‘weten’ de laadpalen hoe ver een bezorgbus moet gaan rijden, zodat ze precies de juiste hoeveelheid elektriciteit kunnen meegeven.
Slimme laadpalen
Beide bedrijven noemen het nieuwe laadplein met de slimme laadpalen een belangrijke stap in het verduurzamen van de transportsector. In het nieuwe laadplein in Amsterdam zijn nu veertig laadpunten geïnstalleerd, maar er zijn plannen voor veel meer van dergelijke laadpleinen. De slimme laadpalen werken vooral in de nacht. Dan is de vraag naar elektriciteit laag. Dit is met opzet zo bedacht, omdat ’s nachts opladen de piekbelasting van het elektriciteitsnet verlaagt. De capaciteit van het huidige Nederlandse netwerk is namelijk een beperkende factor.
Netverzwaring
Het elektriciteitsnet zal meer moeten gaan uitbreiden als we steeds meer gebruik willen gaan maken van elektrische vervoersmiddelen. Red je Pakketje en Vattenfall willen nog meer slimme laadpalen gaan aanleggen, zowel in Amsterdam als in andere steden. Voor deze uitbreidingen is echter eerst een verzwaring van het huidige elektriciteitsnet nodig. De veertig laadpunten in Amsterdam zijn gewoon op het bestaande elektriciteitsnet aangesloten. Ondertussen is een netverzwaring aangevraagd voor de geplande uitbreiding van laadpalen. Het kan echter wel enkele maanden gaan duren voordat dit geregeld is.
Red je Pakketje
Vanuit het distributiecentrum in Amsterdam rijdt Red je Pakketje maandelijks meer dan 10.000 kilometers. Samen met Vattenfall investeert het bedrijf nu miljoenen in het verduurzamen van de transportsector. Deze miljoenen zijn hard nodig. Ze zullen gebruikt worden voor de aanschaf van nieuwe elektrische bezorgbussen, de al eerder genoemde slimme laadpalen en voor het verder uitbreiden van het elektriciteitsnet.