Enige tijd geleden was het Suezkanaal volledig geblokkeerd door een scheef liggend schip. Na tussenkomst van de Nederlandse firma Boskalis is het containerschip de Ever Given gelukkig weer vrij snel vlotgetrokken. De Ever Given was door een zandstorm overdwars in het Suezkanaal komen te liggen. Na 6 dagen blokkade lagen er al zo’n 400 schepen te wachten. Deze blokkade zorgde voor langdurige overlast in onder meer de Rotterdamse containerterminal.
Ongeveer hetzelfde staat nu te gebeuren door een stremming in de containerhavens van Shenzhen en Guangzhou in Zuid-China. Door de pandemie is sprake van een blokkade in deze havens. Dit lijkt voor de internationale containervaart een grotere probleem te worden dan de 6 daagse blokkade van het Suezkanaal afgelopen maart.
400.000 TEU
De blokkade in Shenzhen wordt aangeduid in TEU. Deze afkorting staat voor Twenty Foot Equivalent Unit. 1 TEU is een container van 20 voet lang, 8 voet breed en meestal 8,5 voet hoog. Voet of feet is een maat die meestal voor containers gebruikt wordt. In meters zijn de 20 feet containers 6,10 meter lang, 2,44 m breed en 2,59 m hoog. Een container van 40 feet geldt als 2 TEU. De meeste containers die worden vervoerd via vrachtwagens zijn 2 TEU.
Het aantal gestrande containers in Shenzhen wordt inmiddels geschat op zo’n 25.500 TEU per dag. Dat komt omdat de haven door alle coronamaatregelen nog maar voor 30% in gebruik is. Deze vertraging voor de containervaart duurt al meer dan 2 weken. Dat betekent ruim 400.000 TEU aan geblokkeerde containers. En dan zijn er ook nog andere Chinese havens die met hetzelfde probleem te kampen hebben. De getallen groeien per dag.
Geen snelle oplossing
Het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis kan in dit geval niet voor een snelle oplossing zorgen. De enorme containerfile in Zuid-China lijkt voorlopig nog niet tot een einde te komen. Het aantal Covid-gevallen blijft in die regio stijgen. Het enige wat rederijen kunnen doen, is om de havens in Zuid-China zo veel mogelijk te vermijden. Maar dat is niet altijd mogelijk.
Containermarkt overspannen
De containermarkt was al voor de nieuwe corona uitbraak in Zuid-China behoorlijk overspannen. Containerrederijen waren druk bezig om nieuwe containers zo snel mogelijk in China te krijgen om de Chinese export weer op gang te krijgen. Dit plan lijkt nu helemaal te mislukken. Experts zeggen dat er voorlopig helaas geen oplossing te verwachten is voor de Chinese container malaise.