Share This Post

Vrachtwagens

Scania stopt tijdelijk met order intake diesel trucks

Scania stopt tijdelijk met order intake diesel trucks

Scania stopt voorlopig met de order intake voor diesel trucks. Deze stop zal waarschijnlijk zo’n zes maanden duren. De order intake stop geldt alleen voor diesel trucks van Scania. De elektrische trucks van Scania zijn nog wel te bestellen. Trucks die al besteld zijn, zullen naar alle waarschijnlijkheid pas in 2023 kunnen worden afgeleverd.

​Productie ligt tijdelijk stil

Scania heeft, zoals alle vrachtwagenfabrikanten, last van een tekort aan onderdelen zoals halfgeleiders. Vorig jaar heeft het bedrijf daarom al twee keer een tijdelijke productiestop ingesteld. Ook bij Volvo is vorig jaar de productie tijdelijk stilgelegd. Bij DAF bedacht men als oplossing voor het ontbreken van onderdelen om de incomplete trucks apart te zetten in afwachting van de aanlevering van de ontbrekende onderdelen. Het gebrek aan sommige onderdelen blijft de truckfabrikanten in 2022 nog steeds parten spelen.

​Lange levertijden

Behalve een gebrek aan onderdelen, speelt ook de onzekerheid over de prijs van die onderdelen een rol bij de beslissing voor de intake stop bij Scania. Door de oorlog in Oekraïne en de hoge brandstofprijzen is het uitbrengen van een offerte voor nieuwe trucks niet goed mogelijk. Vrachtwagens verkopen zonder te weten wat de prijs gaat worden, is uiteraard geen optie. Alles bij elkaar heeft deze situatie bij Scania geresulteerd in een nieuwe intake stop. Reeds bestelde trucks hebben een zeer lange levertijd die tot 20 maanden kan oplopen.

​Volvo en DAF

Bij truckfabrikanten Volvo en DAF ondervinden ze dezelfde problemen als bij Scania. Voorlopig geven deze twee fabrikanten nog wel offertes af. Ook worden er orders voor nieuwe trucks geschreven, maar vaak wel onder voorbehoud. Aflevering van nieuwe trucks in 2022 is vrijwel nergens meer mogelijk. Scania gaat dit jaar wel onverminderd door met de productie van elektrische trucks. Elektrische trucks zijn bij alle merken, en dus ook bij Scania, in 2022 gewoon te bestellen.

Share This Post