Share This Post

Technologie

Scania komt met elektrische trucks voor langeafstandsvervoer

Scania komt met elektrische trucks voor langeafstandsvervoer

Scania introduceert binnenkort een nieuwe lijn E-trucks. Deze nieuwe generatie batterij aangedreven vrachtwagens (BEV) zullen leverbaar zijn met een slaapcabine. Het is namelijk de bedoeling dat deze nieuwe vrachtwagens ingezet kunnen worden voor het langeafstandsvervoer. Bakwagens of trekker/oplegger combinaties van deze nieuwe Scania E-trucks kunnen dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor temperatuur gecontroleerde transporten over langere afstanden.

​Langere afstand E-trucks

De actieradius van de nieuwe Scania E-trucks varieert en is afhankelijk van het gewicht, de configuratie en de topografie. Bijvoorbeeld: een 4×2-trekker met zes batterijen kan met een gemiddelde snelheid van 80 km/u op de snelweg zo’n 350 kilometer afleggen zonder op te hoeven laden. Scania heeft in de nieuwe E-trucks 624 kWh aan batterijen geïnstalleerd. Daardoor zijn deze vrachtwagens ook in te zetten voor het langeafstandsvervoer. Vaste routes met een gepland moment voor het opladen zijn waarschijnlijk het meest optimaal voor deze nieuwe elektrische vrachtwagens.

​Trekkers/opleggers en bakwagens

De nieuwe BEV-vrachtwagens van Scania kunnen binnenkort besteld worden als 4×2-trekker of als 6x2x4-bakwagen. De 4×2-trekker zal geleverd worden met zes batterijen. Het laadvermogen van de batterijen bedraagt zo’n 375 kW. In de praktijk zal dit betekenen dat een uur opladen zo’n 270 tot 300 kilometer aan de actieradius toevoegt. Deze nieuwe generatie elektrische vrachtwagens van Scania kan binnenkort besteld worden. De productie begint echter pas in de tweede helft van 2023.

​Green Truck van het jaar

In mei van dit jaar is voor het zesde achtereenvolgende jaar een Scania truck uitgeroepen tot ‘Green Truck’ van het jaar vanwege zijn transportefficiëntie en brandstofprestaties. Fabrikanten van zware vrachtwagens in Europa worden jaarlijks uitgenodigd voor deze vergelijkende test die door twee Duitse vaktijdschriften wordt georganiseerd. De winnaar was echter niet een elektrische truck, maar een Scania vrachtwagen die voorzien is van de nieuwe supermotor van Scania. Dit is de 13 liter zes-in-lijnmotor die in 2021 door Scania is geïntroduceerd. Deze supermotor van Scania is verkrijgbaar in vier vermogens voor Euro 6 .

Share This Post