Share This Post

Hoofdartikels

Rotterdamse haven heeft meer geld nodig voor aanpak drugscriminaliteit

Rotterdamse haven heeft meer geld nodig voor aanpak drugscriminaliteit

Rotterdam heeft meer geld van het Rijk nodig om de drugscriminaliteit in de haven aan te pakken. Deze zogeheten ondermijnende criminaliteit, de vermenging van de onder- en bovenwereld, is in de haven van Rotterdam een groot probleem. Om deze te bestrijden heeft de gemeente samen met politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie een actieplan gemaakt. Voor de uitvoering van dit plan is jaarlijks 33 miljoen euro nodig. Rotterdam zegt een extra structurele bijdrage nodig te hebben om dit te kunnen betalen.

​Smokkelaars en drugscriminelen

Een hardnekkig probleem in de Rotterdamse haven zijn de smokkelaars die drugs uit containers komen halen, de zogenaamde uithalers. Een aanvullend probleem is dat deze criminelen na aanhouding vaak weer snel vrijgelaten worden. Het gevolg is dat douane en havenpolitie iedere keer dezelfde figuren aantreffen bij de containers. Het zogeheten Hit and Run Cargo-team (HARC), dat bestaat uit een samenwerkingsverband van douane, opsporingsdienst Fiod, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie, arresteerde in 2020 maar liefst 129 mensen die zij al eens eerder hadden gearresteerd. Een van hen werd zelfs elf keer betrapt.

​Uithalers

Het HARC-team spreekt van zogenoemde uithalers. Dit zijn meestal jonge mannen die als opdracht hebben om de binnengesmokkelde drugs ongezien en snel uit de containers te halen en ook snel weg te brengen naar opslagplaatsen buiten het Rotterdamse haventerrein. Zodra zij tegen de lamp lopen met de drugs nog op zak, kunnen ze rekenen op een flinke celstraf. Maar als het HARC-team hen tegenkomt en aanhoudt als ze de drugs nog niet hebben, komen deze verdachten vaak snel weer vrij. Zij hebben allerlei smoesjes om te verklaren waarom zij onbevoegd rondliepen in de haven. Het probleem is dat in zulke gevallen moeilijk te bewijzen is dat ze betrokken zijn bij de smokkel van verdovende middelen. Ook niet als ze al vaker betrapt zijn in de haven.

​Cocaine

In de haven van Rotterdam is vorig jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne onderschept. Daarnaast werd er 22 kilo crystal meth, 54 kilo heroïne en 748 kilo marihuana gevonden. En het wordt ieder jaar mee. Door opsporingsmethodes zoals de inzet van speurhonden, innovatieve scan- en detectietechnologieën en algoritmes bij het scannen van zeecontainers worden veel drugs gevonden. Daarnaast heeft de politie de chatdienst EncroChat gekraakt in 2020. Deze chatdienst wordt veel gebruikt door drugscriminelen. Desalniettemin voelt het voor het HARC-team soms aan als dweilen met de kraan de open.

​Grapperhaus

Rotterdam heeft het geld niet alleen nodig om de drugssmokkel te bestrijden. Er is ook geld nodig voor een betere controle op mogelijke corruptie in de haven. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft echter eerder laten weten dat er geen extra financiële middelen beschikbaar zijn voor Rotterdam. Wellicht dat dit anders wordt als er een nieuw kabinet is.

Share This Post