Share This Post

Technologie

Rotterdam kiest voor elektrische trucks

Rotterdam kiest voor elektrische trucks

De gemeente Rotterdam heeft onlangs de eerste Volvo FE Electric truck in gebruik genomen. Deze nieuwe elektrische truck gaat ingezet worden voor het inzamelen van huisvuil in de binnenstad van Rotterdam. De keuze is op de Volvo gevallen na een openbare aanbesteding, waarbij de Volvo FE Electric als beste kandidaat werd gekozen. De nieuwe Rotterdamse truck is niet alleen duurzaam, stil en schoon, maar hij blinkt ook uit door het chauffeurscomfort, een goed zichtveld en een lage instap.

Luchtkwaliteit

Een van de klimaatdoelen die Rotterdam zichzelf heeft gegeven, is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De gemeente wil hiervoor de koolstofdioxide, roetuitstoot en stikstofdioxide in de lucht aanzienlijk doen verminderen. Het stappenplan ‘Zero Emissie Stadslogistiek’ of ZES gaat uit van een groene, gezonde en toekomstbestendige stad. Een van de manieren om dit te bereiken is om alle huisvuilinzameling alleen nog maar door elektrische voertuigen te laten doen. De bedoeling is dat in 2030 alle vuilinzameling met elektrische trucks zal gebeuren.

Geluid

Een ander groot voordeel van de elektrische trucks is het gebrek aan geluid. De trucks zijn niet alleen schoner maar ook veel stiller dan de oude diesels. Dat is een groot voordeel voor omwonenden en ook voor de chauffeurs. Omdat een zeer stille truck door medeweggebruikers over het hoofd kan worden gezien, heeft Volvo een geluidssysteem op de truck meegeleverd, zodat de truck nog wel te horen is. Dit geeft een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid.

Meer elektrische trucks

In een tweede aanbestedingsronde van de gemeente Rotterdam zijn opnieuw vijf elektrische Volvo trucks gekozen. Ook deze keer gaat de voorkeur uit naar de Volvo’s FE Electric 6×2 met elektrische kraakpersopbouw.

De gemeente Rotterdam hoopt met hun duidelijk keuze ook een positieve impuls te geven aan de productie van elektrische voertuigen. Door elektrisch te gaan rijden, denkt de gemeente bij te dragen aan de mogelijkheid dat de prijzen voor elektrische trucks dalen. Dat zou kunnen betekenen dat elektrisch rijden ook voor het bedrijfsleven betaalbaar(der) wordt.

Volvo FE Electric

De Volvo FE Electric 6×2 die voor het inzamelen van huisvuil gebruikt gaat worden, is voorzien van een elektrische kraakpersopbouw en heeft een GVW van 27 ton. De truck rijdt op vier lithium-ion accupakketten van 66 kWh. De Volvo FE Electric is zeer geschikt voor het inzamelen van huisvuil dat veel stop-and-go kent.

Share This Post