Share This Post

Nieuws

Rotterdam: controle van alle containers in de haven?

Rotterdam: controle van alle containers in de haven?

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft aangegeven dat hij alle containers met tropisch fruit, die in de Rotterdamse haven aankomen, van nu af aan wil laten controleren op drugs. Hij heeft dit voornemen aangekondigd in een brief die hij aan de premiers Rutte van Nederland en De Croo van België heeft gestuurd. Deze brief schreef hij samen met zijn ambtgenoot in Antwerpen, burgemeester De Wever. De aanleiding voor deze brief was een recent een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica.

​Containers met tropisch fruit

De beide burgemeesters willen alle containers met tropisch fruit zoals mango’s, ananassen en bananen laten controleren. Dit komt omdat de laatste jaren vooral grote drugsvondsten in containers met dergelijk fruit worden gedaan. Eind 2021 is er zelfs in een container met bananen, die in de haven van Rotterdam was aangekomen, 4200 kilo cocaïne gevonden. Zoveel cocaïne heeft een straatwaarde van 300 miljoen euro. Deze drugs waren bestemd voor de haven van Antwerpen en in Rotterdam dus onderschept. Vorig jaar is er in totaal ruim 90 ton in Antwerpen en 70 ton drugs in Rotterdam in beslag genomen. Volgens deskundigen vormen deze drugsvondsten echter het topje van de ijsberg.

Slechts 1 procent wordt gecontroleerd

In de huidige situatie geldt dat slechts 1 procent van alle tropische fruitcontainers die in de Rotterdamse haven aankomen, een controle ondergaat. Burgemeester Aboutaleb vindt dat dit naar 100 procent controle moet veranderen. De beide burgemeesters hebben echter geen formele bevoegdheid om drugssmokkel aan te pakken, maar hebben wel te maken met de gevolgen van drugscriminaliteit in hun steden.

De burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen willen op korte termijn met hun premiers om de tafel. Zij willen afspraken maken over betere controle in de havens. Ook willen ze de samenwerking met Colombia, Panama en Costa Rica versterken. Op deze manier kan de drugshandel bij de bron aangepakt worden. Daarnaast willen de burgemeester de criminele geldstromen en netwerken in kaart brengen. Ook pleiten zij voor betere samenwerking op Europees niveau in de strijd tegen de drugscriminaliteit.

Share This Post