Share This Post

Nieuws

Prijs voor vervoer zeecontainers blijft stijgen

Prijs voor vervoer zeecontainers blijft stijgen

Na de blokkade van het Suez-kanaal in Egypte en de sluiting van de Yantian-haven in China, is nu ook de belangrijke Chinese zeehaven van Ningbo gesloten vanwege het coronavirus. Grote terminals waar gewoonlijk miljoenen containers worden verwerkt, liggen geheel stil. Dit heeft een groot effect op het vervoer van goederen met zeecontainers.

Prijzen blijven stijgen

Door de sluiting van grote Chinese havens is er een opeenstapeling van vertragingen ontstaan. Het directe gevolg hiervan is dat containerprijzen maar blijven stijgen. Sinds mei 2020 is bijvoorbeeld de prijs voor een container van Shanghai naar Rotterdam bijna tien keer zo duur geworden. De prijs voor een container van 40 ft was normaal ongeveer 1400 dollar. Nu kost het importeurs ca. 13.000 dollar voor eenzelfde container.

Consument de dupe

Verwacht wordt dat deze hogere containerprijzen zullen worden doorberekend aan de consument. Dat is overigens wel afhankelijk van de goederen die met de zeecontainers vervoerd worden. Hierdoor zullen sommige klanten ook gaan afzien van inkoop. Het tijdperk van de massale inkoop van goedkope producten uit China lijkt hiermee tot een einde te komen.

Verplaatsing van productie naar Europa

Een alternatief om de dure zeecontainers te omzeilen, is om de productie van goederen niet in China, maar dichterbij huis te halen. Een voorbeeld hiervan is een Nederlands bedrijf dat kerstproducten verkoopt die grotendeels uit Chinese fabrieken komen. Nu de Ningbo-haven gesloten is, probeert dit bedrijf de tot nu toe bescheiden productie in Friesland van dezelfde kerstartikelen te vergroten. Dus meer lokale productie van goederen die anders uit China komen.

Minder afhankelijk van China

Meer bedrijven zijn tot de conclusie gekomen dat ze veel te afhankelijk zijn geworden van China. Als China, zoals het nu het geval is, een paar belangrijke havens dichtgooit, zit je als bedrijf zonder goederen. Nu de containerprijzen zo enorm zijn gestegen, zoeken steeds meer bedrijven naar de mogelijkheid om hun producten in Europa te laten maken. In sommige gevallen zijn de kosten van de container namelijk hoger dan de waarde van de goederen die in de container zitten. Zoeken naar een lokaal bedrijf dat dezelfde goederen maakt als China is dan goedkoper, zelfs als de Europese producent duurder is dan de Chinese.

Share This Post