In Nieuwegein heeft PostNL recent een nieuw gerobotiseerd sorteercentrum geopend. Dit sorteercentrum is uniek in Europa. Het is opgezet voor het sorteren en distribueren van kleine(ere) pakketten. Daarmee bedoelen we pakketten die niet groter zijn dan een schoenendoos. Door deze pakketten apart te verwerken, is het de verwachting dat de andere sorteercentra In Nederland meer werk aan zullen kunnen.
Online bestellen
Het online bestellen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Veel consumenten hebben het gemak ontdekt van het thuis laten bezorgen van gekochte producten. Daarbovenop kwam ook nog eens de coronacrisis. Hierdoor is de hoeveelheid te bezorgen pakketten door PostNL in korte tijd nog meer gestegen. Om het hoofd te kunnen bieden aan deze stijging, zoekt PostNL voortdurend naar nieuwe manieren om het bezorgen van pakketten zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het nieuwe sorteercentrum in Nieuwegein is hierbij een van de mogelijke oplossingen.
Robots doen het werk
In het nieuwe sorteercentrum doen robots het meeste werk. De robots bestaan in feite alleen uit grote robotarmen. Deze leggen de pakketten op de band van de sorteermachine. Omdat het in het nieuwe centrum alleen maar om kleine pakketten gaat, kan de robot dit werk doen. In de andere reguliere sorteercentra van PostNL komen pakketten van alle soorten en maten voorbij. Deze kunnen alleen maar handmatig op de sorteerband worden gelegd.
Capaciteit verhogen
Kleinere pakketten beslaan zo’n 40 procent van het totale aanbod aan pakketten die PostNL verzendt. Door in Nieuwegein deze kleinere pakketten gescheiden van de andere pakketten te verwerken, krijgen de andere sorteercentra wat meer capaciteit. Ook voor de pakketbezorgers zit er een voordeel aan deze nieuwe aanpak. Er hoeft namelijk maar één label per tas gescand te worden, in plaats van alle pakketjes afzonderlijk.
Minder personeel nodig
Door de inzet van robots zijn er minder mensen nodig in het sorteercentrum in Nieuwegein. Op de nieuwe locatie met robots werken ongeveer vijftig mensen. In de andere sorteercentra zijn dat tussen de 350 en 400 medewerkers per locatie. De tijd zal moeten uitwijzen of de nieuwe manier van werken met robots inderdaad zorgt voor een verhoging van de totale capaciteit.