Share This Post

Milieu

Pilot met Hyundai waterstoftrucks in Nederland

Pilot met Hyundai waterstoftrucks in Nederland

De firma OrangeGas en de Hyundai-dealer Groenewold & Dijkhuizen zijn gezamenlijk een pilotproject met waterstoftrucks gestart. Met deze pilot worden 30 H2-trucks in Nederland op de weg gebracht, samen met een landelijk netwerk van waterstoftankstations. Een vergelijkbaar pilotproject draait al in Zwitserland. Daar zijn ze vorig jaar begonnen met zeven waterstoftrucks. Inmiddels zijn er al vijftien van de in totaal vijftienhonderd (!) geplande waterstoftrucks geleverd in Zwitserland.

​Waterstof

De brandstof van een waterstofauto is waterstof. Waterstof bestaat uit moleculen (H2). Deze reageren met zuurstof moleculen (O2). Hierbij ontstaat water (H2O) en energie. Deze energie kan worden gebruikt om een motor te laten draaien.

Pilotproject

Er zijn inmiddels 30 trucks gereserveerd voor Nederland bij Hyundai. Het gaat om de Hyundai XCIENT Fuel Cell-truck. Deze truck wordt aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 350 kW. De zeven waterstoftanks hebben een totale capaciteit van 32 kg. De actieradius van de Hyundai XCIENT Fuel Cell-truck bedraagt ongeveer 400 km. De eerste vrachtwagen voor het pilotproject in Nederland wordt naar planning dit jaar nog geleverd.

​Tankstations

Om het pilotproject met waterstoftrucks te laten slagen zijn er voldoende waterstoftankstations in Nederland nodig. De firma OrangeGas is daarom de partner van Groenewold & Dijkhuizen bij dit project. Het bedrijf levert naast waterstof ook diverse andere alternatieve brandstoffen, zoals Bio-CNG, (snel)laders, HVO100, LBG en ED95. OrangeGas heeft ruim 230 vulpunten in drie verschillende landen. Daarmee is er al een behoorlijk groot netwerk voor klanten die op alternatieve brandstof willen rijden. Er zijn inmiddels 12 locaties in Nederland waar je waterstof kunt tanken. En er komen er steeds meer bij. Voor de actuele situatie kun je op de website van OrangeGas kijken.

​Groenewold & Dijkhuizen

Groenewold & Dijkhuizen is sinds 2018 Hyundai FCEV dealer voor Noord-Nederland. Inmiddels hebben ze flink wat ervaring met de verkoop van waterstofauto’s, zoals de Hyundai Nexo’s/ ix35. Hyundai investeert al ruim 10 jaar in waterstoftechnologie. Met het nieuwe pilotproject met waterstoftrucks hopen alle partijen een flinke slag te slaan wat betreft emissievrij rijden in Nederland.

​Voordelen van waterstof

Waarom zou je een waterstoftruck of -auto kopen? De voordelen van het rijden op waterstof op een rijtje:

  • Geen schadelijke uitstoot
  • Minder fijnstofvervuiling
  • Tanken in 5 minuten
  • Grote actieradius
  • Waterstof raakt nooit op
  • Zo goed als stil
  • Waterstof als buffer
  • Gunstig in de bijtelling
  • Effectiever dan een verbrandingsmotor

​Lease een waterstoftruck

Om het potentiële klanten zo aantrekkelijk mogelijk te maken om met een waterstoftruck te gaan rijden, is het plan om de trucks in de pilot volgens een een pay-for-use model / leaseconstructie aan te bieden. Wanneer de waterstoftrucks eenmaal op de Nederlandse wegen rijden, kan belangrijk data verzameld worden. Het uiteindelijke doel van de pilot is om zoveel mogelijk zero-emissie trucks op de weg te krijgen.

Voor meer informatie over het project kun je op de website van Groenewold & Dijkhuizen kijken.

Share This Post