Share This Post

Rijden & Logistiek

Pijlwagens worden (te) veel aangereden

Pijlwagens worden (te) veel aangereden

Uit actuele cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat er sprake is van een record wat betreft het aantal aanrijdingen met pijlwagens op de weg. Ook botswagens worden tegenwoordig heel veel aangereden. Pijlwagens worden ingezet wanneer er sprake is van een ongeval of een andere dringende reden waarvoor de weg (deels) moet worden afgesloten. De oorzaak van de vele aanrijdingen ligt bij het feit dat de zogenaamde ‘rode kruizen’ boven de weg vaak massaal genegeerd worden door het verkeer.

Doorstroming wegennet

Nederland kent een een zeer druk wegennet. Verstoringen op de weg leiden al snel tot grote problemen. De weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben als taak om ervoor te zorgen dat het verkeer bij zaken zoals pech, ongeval, sneeuw, ijzel of andere incidenten zoveel mogelijk in beweging kan blijven. Dat gebeurt onder andere door het inzetten van pijlwagens.

Ook politie, ambulance, brandweer, bergers, gemeente en provincie spelen een rol bij het zoveel mogelijk garanderen van een veilige doorstroming op het wegennet. De weginspecteur is vaak als eerste ter plaatse en kan dan snel maatregelen treffen. Een van die maatregelen is het oproepen van de verkeerscentrale zodat deze een rijstrook tijdelijk kan afsluiten. Dit is vaak nodig zodat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Er verschijnt dan een rood kruis boven de afgesloten rijstrook. Daarachter komen pijlwagens om te waarschuwen dat er een rijstrook is afgesloten.

Aanrijdingen met pijl- en botswagens

Veel te veel weggebruikers trekken zich niets aan van die rode kruizen boven de weg. Als gevolg zijn er dit jaar een record aantal bots- en pijlwagens aangereden. In 2021 gaat het nu al om in totaal 30 pijlwagens. Dat waren er 22 over heel 2020 en 21 in het jaar 2019. Aangezien de drukke maanden november en december nog voor ons liggen, zal dit record waarschijnlijk nog wel wat hoger komen te liggen. Er zijn inmiddels dit jaar ook al 4.519 boetes uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis. In heel 2020 lag dit aantal op 4.923.

Levensgevaarlijke situaties

Door het weggedrag van verkeersdeelnemers worden weginspecteurs steeds vaker blootgesteld aan levensgevaarlijke situaties. De bots- en pijlwagens staan er immers om de weginspecteurs en andere hulpverleners te beschermen. Helaas hebben veel weggebruikers maling aan de rode kruizen. Ze rijden gewoon door op de afgesloten weghelft en knallen vervolgens op de pijlwagen. Sommige weginspecteurs zijn daarom beëdigd tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Zij kunnen weggebruikers bij deze gevaarlijke overtredingen in het verkeer direct bekeuren.

Share This Post