Share This Post

EU

Per 1 juli 2021 nieuwe BTW regels voor webshops

Per 1 juli 2021 nieuwe BTW regels voor webshops

Op 1 juli 2021 gaan de nieuwe BTW regels voor e-commerce in. Deze regels gaan gelden voor alle Nederlandse webshops met een jaaromzet van € 10.000 of meer die afkomstig is uit de verkoop aan particulieren die buiten Nederland wonen. Het komt er kort gezegd op neer dat de webshops vanaf 1 juli dit jaar BTW van het land van de klant moeten gaan doorberekenen en ook dat ze bij dat land BTW aangifte moeten gaan doen. Om dit allemaal wat makkelijker te maken is het éénloketsysteem in het leven geroepen voor BTW betalingen binnen de EU. Voor webshops met Nederlandse klanten verandert er niets. Bij levering binnen Nederland blijft de Nederlandse BTW aangifte van kracht.

Nederlandse webshops die leveren binnen de EU

Nederlandse webshops die goederen of diensten verkopen aan particulieren die in de EU wonen en die zelf geen BTW aangifte doen, moeten per 1 juli 2012 BTW aangifte gaan doen in de desbetreffende EU-landen. De eenvoudigste manier is om dit te doen, is via het zogenaamde éénloketsysteem. Voor deze BTW aangifte aan EU-landen kan gebruik gemaakt worden van de Unieregeling. Je moet je wel eerst registreren als je de Unieregeling wilt gebruiken. Dit registreren voor de Unieregeling kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Het is niet verplicht om de Unieregeling te gebruiken. Wanneer je geen gebruikt maakt van deze regeling moet je de BTW aangifte rechtstreeks bij de betreffende EU landen doen. Voor meer informatie hierover dien je contact op te nemen met de belastingdiensten van die EU landen.

Nederlandse webshops met invoer van buiten de EU

Voor webshops die goederen leveren van particulieren die buiten de EU wonen en die zelf geen btw-aangifte doen, moeten per 1 juli 2012 de BTW gaan aangeven in het EU-land waar de goederen naartoe gaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor webshops waarbij producten uit China via de webwinkel worden geleverd aan particulieren in EU-landen.  Ook dit kan op een eenvoudige manier via het éénloketsysteem. Hiervoor wordt de Invoerregeling van het éénloketsysteem gebruikt. Ook hiervoor moet je je eerst registreren. Registreren voor de Invoerregeling kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wie geen gebruik maakt van de Invoerregeling van het éénloketsysteem dient zelf de BTW aangifte te doen in de EU-landen waar de goederen naartoe gegaan zijn.

Het éénloketsysteem

Webshops die diensten of goederen leveren aan particulieren die in een EU land wonen, moeten vanaf 1 juli 20121 in dat land BTW aangifte doen en BTW gaan betalen. Dit kun je als webshop centraal regelen via het éénloketsysteem. Bij het éénloketsysteem dien je ieder kwartaal deze EU-BTW aan te geven en te betalen. De belastingdienst stuurt vervolgens deze aangifte en je betaling naar de belastingdienst van de betreffende EU-landen.

Het is uiteraard verstandig om bij de prijsstelling van je producten vanaf 1 juli a.s. rekening te houden met deze nieuwe BTW regeling.

Voor meer informatie over de nieuwe EU-wetgeving voor webshops die per 1 juli 2021 in gaat, zie: belastingdienst.nl/e-commerce.

Share This Post