Share This Post

Rijden & Logistiek / Uncategorised

Passagiers met meningen zijn niet alleen lastig – ze zijn ook gevaarlijk

Passagiers met meningen zijn niet alleen lastig – ze zijn ook gevaarlijk

Misschien zijn we het niet altijd met elkaar eens, maar of je nu met een vrachtwagen, bestelwagen of auto rijdt, er is één ding dat ons allemaal verenigt: onze afkeer van stuurlui aan wal.

We hebben het allemaal meegemaakt. Luid naar adem happen als de bestuurder remt, een rempedaal indrukken dat er niet is en terugdeinzen als de bestuurder vermoedelijk te dicht bij een nabijgelegen voertuig rijdt. Zucht…

Een onderzoek onder 2.000 automobilisten heeft de symptomen bevestigd dat je een eigenzinnige passagier achterin de auto hebt zitten. Uit het onderzoek van Accident Advice Helpline en OnePoll.com bleek dat zeven op de tien bestuurders van mening zijn dat een passagier die vrijuit zijn of haar zorgen over het rijden uitspreekt, ongewenste (en ongevraagde) rijtips biedt en kritiek heeft op de beslissingen van de bestuurder, een lastpak is (mijn woorden, niet die van het rapport).

Andere kenmerken van eigenzinnige passagiers zijn: advies geven over welke rijstroken je moet gebruiken, de bestuurder vertellen wanneer hij moet wegrijden bij verkeerslichten, dank je wel zwaaien naar andere bestuurders, spelen met de stereo/ verwarming/ airco en het niet eens zijn met het navigatiesysteem.

Hoewel deze acties echter alledaags zijn, gaf slechts 21% van de ondervraagden zelf toe dat ze zelf een bestuurder op de achterbank waren.

Maar de realiteit is dat eigenzinnige passagiers niet alleen vervelend zijn, maar ook gevaarlijk kunnen zijn. David Carter van Accident Advice Helpline heeft uitgelegd dat iemand die achterin ‘meerijdt’ een echte afleiding kan zijn voor de bestuurder. Er is een groter risico om betrokken te raken bij een ongeluk, per ongeluk door een rood licht te rijden of een bocht te missen wanneer er een vervelende passagier aan boord is.

Het is niet ideaal om alleen in de cabine van een vrachtwagen te zijn. Maar vergeet niet dat het nog veel erger kan zijn…

Share This Post