Share This Post

Nieuws

Pakketbezorgers hebben last van hoge brandstofprijzen

Pakketbezorgers hebben last van hoge brandstofprijzen

Zelfstandige pakketbezorgers hebben behoorlijk last van de stijgende brandstofprijzen. Op dit moment krijgen zij daar geen enkele compensatie voor. Organisaties die veel gebruik maken van zelfstandige bezorgers, zoals PostNL, DHL en DPD, hebben echter nog geen concrete plannen voor een compensatie. De Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) spreekt van een zeer onzekere situatie voor zelfstandig werkende pakketbezorgers. Ondertussen stijgen de brandstofkosten met de dag. Afhankelijk van de gereden kilometers zijn pakketbezorgers op dit moment zo’n 10 tot 50 euro per dag meer kwijt aan brandstof. Als er een trailer of een vrachtwagen gebruikt wordt bij de pakketbezorging ligt dat bedrag nog veel hoger. Sommige ondernemers hebben kortingsafspraken bij bepaalde tankstations. Daarmee is echter het probleem niet voldoende opgelost.

​Zelfstandigen

Tegenwoordig zijn veel pakketbezorgers kleine zelfstandigen die ingehuurd worden door grote bedrijven zoals PostNL. Pakketbezorger in loondienst is in bij veel bedrijven geen optie meer. Ondanks het feit dat zelfstandige pakketbezorgers hun eigen tarieven kunnen vaststellen, kunnen ze deze nu niet zomaar verhogen. Met de meeste opdrachtgevers zijn immers vaste afspraken gemaakt. De BVPD is wel in gesprek met de post- en pakketbedrijven over de hogere brandstofkosten. Dit heeft echter nog niet geleid tot enige duidelijkheid. Een oplossing zou het berekenen van een brandstoftoeslag kunnen zijn. Helaas hebben niet alle pakketbezorgers iets dergelijks in hun contract staan. De hoge brandstofprijzen betekenen voor hen gewoon minder winst en dus minder salaris.

​PostNL, DHL en DPD

De grootste klanten voor zelfstandige pakketbezorgers in Nederland zijn PostNL, DHL en DPD. PostNL laat weten dat zij naar alle mogelijke opties kijkt om haar onderaannemers tegemoet te komen wat betreft de hoge brandstofkosten. DHL zegt dat de gestegen brandstofprijzen aanleiding geven om de lopende afspraken te herzien. Wat dit concreet betekent voor de zelfstandige pakketbezorgers is op dit moment echter nog niet duidelijk. DPD heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de vragen van de BVPD.

Share This Post