Denk je als vrachtwagenchauffeur veel na over je ecologische voetafdruk?
Dat is geen strikvraag. Je doet aan het eind van de dag gewoon je werk.
Maar volgens het Gas Vehicle Network (GVN) is de vrachtwagensector verantwoordelijk voor een onevenredig groot deel (17%) van de CO2-uitstoot van het vervoer, maar slechts 2% van de voertuigen op onze wegen zijn vrachtwagens en bussen, en ze leggen 6% van de kilometers af.
Dat is misschien geen grote verrassing, gezien wat er nodig is om een vrachtwagen van brandstof te voorzien. Maar wat we ons allemaal zouden moeten afvragen is: is er een alternatief?
Nou, ja. En dit is waar we de sector wat krediet kunnen geven.
GVN belicht statistieken die aantonen dat in 2019 bijna 80% van het totale afgegeven gasvolume voor transportbrandstof biomethaan was, een hernieuwbare en duurzame koolstofarme brandstof.
Mike Foster, CEO van GVN zei over de verschuiving in transportbrandstof: “Schone, koolstofarme voertuigen op gas zijn een voor de hand liggende, duurzame ‘no brainer’ voor de vracht- en transportsector. Deze laatste statistieken – een stijging van 22% ten opzichte van 2018 – tonen duidelijk de reisrichting voor de vrachtwagensector. ”
In een poging de vooruitgang op het gebied van hernieuwbare brandstof uit te leggen, schreef Foster verbeterde voertuigtechnologie, wijdverbreide infrastructuur en het door de overheid toegepaste differentiële accijnsstelsel toe.
Hij drong er bij meer wagenparkbeheerders op aan om op koolstofarm gasaangedreven zware voertuigen over te stappen, met door biomethaan aangedreven vrachtwagens die 85% minder koolstof in de atmosfeer uitstoten vergeleken met een ‘schone’ Euro 6-diesel ‘.
Is het een ‘no-brainer’ zoals GVN suggereert?