Share This Post

Vrachtwagens

Oplossing voor te hoge vrachtwagens van Defensie

Oplossing voor te hoge vrachtwagens van Defensie

Defensie heeft in het kader van het project Vervanging Operationele Wielvoertuigen de DAF 4- en 10-tonnners vervangen door de Scania Gryphus. Er waren verschillende redenen om de oude DAF’s te vervangen door de Scania’s, zoals een groter laadvermogen, betere prestaties en verbeterde voertuigtechniek van de Scania Gryphus. Ook is deze Scania zuiniger in gebruik en heeft de vrachtwagen een schonere motor dan de DAF. Alles leek helemaal te kloppen, maar bij de introductie van de nieuwe Scania’s bleek er helaas een groot probleem te zijn. Ze mochten de openbare weg niet op.

Te hoog

De net aangekochte vrachtwagens van Defensie mochten de openbare weg niet op. Dat kwam omdat de Scania Gryphus enkele centimeters hoger is dan de in Nederland wettelijke toegestane vier meter hoogte voor een vrachtwagen. Defensie heeft bewust gekozen voor een vrachtwagen die hoger op de wielen staat. Dat geeft onder meer een betere bescherming tegen bermbommen. Maar het was natuurlijk niet de bedoeling dat de vrachtwagens dan niet meer op de openbare weg konden rijden.

Dit probleem kon tijdelijk worden opgelost door een speciale ontheffing voor de te hoge Scania’s. De nieuwe vrachtwagens van Defensie konden dan weliswaar op de openbare weg rijden, maar alleen voor bepaalde tijd en op specifieke routes. Er moest een definitieve oplossing komen. Defensie legde dit probleem bij de producent.

Oplossingen van Scania

Scania is ondertussen met een set van maatregelen gekomen. De belangrijkste maatregel is het aanpassen van de bandenspanning. De maximale bandenspanning wordt naar een gemiddelde bandenspanning verlaagd. Volgens Scania is een lagere bandenspanning prima te doen, omdat de vrachtwagens bij Defensie niet maximaal beladen worden. Daarnaast gaat Scania de software aanpassen die de bandenspanning regelt. Ook de voertuigdocumentatie en de gebruikersinstructie zullen wat betreft de bandenspanning worden aangepast. Door deze maatregelen voldoet de Scania Gryphus aan de geldende normen en mogen de vrachtwagens van Defensie de openbare weg op. Minder lucht in de banden betekent minder hoge vrachtwagens. Probleem opgelost.

Share This Post