Share This Post

EU

Op vakantie gaan of niet?

Op vakantie gaan of niet?

Gaan we dit jaar op vakantie naar het buitenland of niet? Voor veel mensen is de zomervakantie naar zonnige oorden het hoogtepunt van het jaar. De pandemie heeft het afgelopen jaar veel reisplannen in de war geschopt. De Nederlandse regering heeft op de valreep vlak voor het zomerreces flinke versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Ook is er met grote regelmaat gezegd dat gevaccineerden dit jaar probleemloos op vakantie zouden kunnen gaan. Maar is dat wel zo? In de andere landen van Europa is men tot nu toe een stuk voorzichtiger met versoepelen dan in Nederland. Dat heeft consequenties voor Nederlandse vakantiegangers.

​Reisadvies Nederlandse overheid

Er geldt nog steeds een reisadvies om alleen te reizen naar landen met een code groen of geel. De overheid bedoelt hiermee alleen de kleurcodes die Nederland aan landen geeft. Er bestaan namelijk ook kleurcodes die de verschillende landen zelf hebben bedacht. Tevens zijn er Europese kleurcodes die door de EU worden gehanteerd. Heel verwarrend allemaal.

Op dit moment zijn er volgens de Nederlandse kleurcode systematiek in Europa geen landen of gebieden met code groen. Er zijn wel enkele landen met code geel. Het is overigens niet zonder risico om te reizen naar landen of gebieden met code geel. Het is heel goed mogelijk dat een reiziger te maken krijgt met specifieke verplichtingen of restricties in een vakantieland. Je kunt, gevaccineerd of niet, dus niet zomaar naar elk code geel land toe.

​Code oranje of rood

De Nederlandse overheid raadt af om te reizen naar landen die code oranje of rood hebben. Alleen als het strikt noodzakelijk is, zijn dergelijke reizen mogelijk. De landen waar code rood geldt, zijn doorgaans niet toegankelijk voor vakantiegangers.

Wat gebeurt er als je bent afgereisd naar een gebied met code geel, maar de situatie in dat land verandert plotseling, zodat het land een code oranje of rood krijgt? In dat geval dien je zo snel mogelijk terug naar Nederland te gaan. Het kan betekenen dat je dan in Nederland verplicht in quarantaine moet. Echter, als er sprake is van een lockdown ter plaatste, ben je helaas verplicht om in dat land te blijven totdat de lockdown weer wordt opgeheven.

​Eigen risico

Hebben werkgevers een loondoorbetalingsverplichting, als een werknemer niet terug kan keren van zijn of haar vakantie vanwege een plotselinge lockdown in dat land? Moet een werkgever loon doorbetalen als iemand verplicht in quarantaine moet, nadat hij of zij uit een code oranje of rood vakantieland komt? Het antwoord op deze vragen is: nee. De overheid gaat er namelijk in alle gevallen vanuit dat vakantiereizen voor eigen risico zijn.

Kortom, het vrolijke verhaal dat je na vaccinatie lekker probleemloos op vakantie kunt, klopt niet helemaal. Als je besluit om naar het buitenland te gaan, ben je nog steeds zelf helemaal verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen. Wie desondanks toch besluit om zijn of haar vakantie in het buitenland door te brengen, doet er goed aan om eerst de actuele informatie over de situatie in dat land goed te controleren.

Kijk hiervoor op de site Nederlandwereldwijd.nl van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar staan alle Nederlandse kleurcodes vermeld plus aanvullende informatie per land.

 

Share This Post