Share This Post

Technologie

Ook road trains op de Nederlandse wegen?

Ook road trains op de Nederlandse wegen?

Met de woorden ‘road train’ bedoelen we een zeer lange vrachtwagencombinatie met meerdere aanhangers. Ook bestaat het begrip ‘power train’ voor een truck met meerdere opleggers die in totaal maar liefst 100 meter lang kan zijn. Road trains worden vooral gebruikt op speciale locaties of op speciale trajecten. Op de openbare weg zijn ze in Nederland nog niet toegestaan.

​Buiten Europa

Het voordeel van road trains is dat er met één transport heel veel lading vervoerd kan worden. Je ziet echte road trains dan ook meestal in zeer afgelegen gebieden. In landen zoals Australië en de Verenigde Staten zijn hele lange vrachtwagencombinaties op de openbare weg toegestaan. In Noord-Amerika staan ze ook bekend onder de naam Long Combination Vehicle (LCV).

​​Australië

Australië is een land waar je bij uitstek road trains kan tegen komen.  Er moeten in Australië enorme afstanden worden afgelegd voor goederentransport. Road trains worden ingezet bij het vervoer naar de zogenaamde outback. Dit zijn plaatsen die zeer afgelegen liggen. Een van de beroemde routes is het traject Darwin – Alice Springs. Bijkomend voordeel is dat er in de outback buitengewoon weinig verkeer is. Rijden op de openbare weg met een road train is daar geen enkele probleem. Als maximale lengte voor een dergelijke vrachtwagencombinatie is in Australië 53,5 meter toegestaan.

​​Europa/EU

In Europa zul je niet zo snel een road train tegen komen. Ze zijn veelal verboden op de openbare weg. Alleen in afgelegen gebieden waar geen treinen rijden, zijn ze wel eens te vinden, bijvoorbeeld in Finland. Echter, met de nieuwe klimaateisen zijn er wel ideeën ontstaan over het inzetten van een Europese versie van de road train, misschien zelfs ook in Nederland. Er worden op dit moment tests gedaan met de inzet van de Super EcoCombi of SEC. Deze heeft een maximale lengte van 32-34 meter. Geen road train die in Australië zou opvallen, maar wel een uitdaging voor de volle, Nederlandse wegen.

Share This Post