Share This Post

Nieuws

Onverwachte stijging vrachtwagenchauffeurs

Onverwachte stijging vrachtwagenchauffeurs

Het aantal vrachtwagenchauffeurs is de laatste tijd onverwacht met zo’n 10 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat om een stijging van zo’n 90.000 chauffeurs in het eerste kwartaal van 2022 naar 99.000 chauffeurs in het tweede kwartaal van 2022. Door deze stijging is het totale aantal vrachtwagenchauffeurs nu 18 procent hoger dan tijdens het dieptepunt van 84.000 in het tweede kwartaal 2021.

Het tekort blijft bestaan

Ondanks het goede nieuws dat er in korte tijd veel nieuwe chauffeurs bijgekomen zijn, is er nog altijd een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het aantal openstaande vacatures in de transportsector is onverminderd hoog. Ondanks de recente stijging constateert het CBS over het derde kwartaal van 2022 nog steeds een groot tekort aan arbeidskrachten in de transportsector. Dit grote aantal vacatures is op dit moment de belangrijkste belemmering voor bedrijven in de transportsector om verder te groeien.

Daling aantal rijbewijzen

De afgelopen jaren hebben we vooral een daling gezien van het aantal vrachtwagenchauffeurs. Deze daling heeft gelijke trend gehouden met het aantal personen die een vrachtwagenrijbewijs heeft gehaald. Het aantal behaalde vrachtwagenrijbewijzen is gedaald van 665.000 in 2014 via 523.000 in 2021 naar 518.000 in 2022. Het aantal vrachtwagenchauffeurs daalde in dezelfde periode met 20 procent. Dit alles bij elkaar leek een dalende trend die niet te stoppen was.

Stijging aantal vrachtwagenchauffeurs

Het aantal vrachtwagenchauffeurs is de laatste tijd dus plotseling weer aan het stijgen. Dat is positief nieuws. Er zijn inmiddels ook meer chauffeurs geslaagd voor het vrachtwagenrijbewijs. De vraag is wel waarom er op dit moment ineens zo’n stijging is. Wellicht hebben de speciale campagnes om meer chauffeurs te werven een duidelijke positief effect gehad. Blijkbaar heeft het beroep van vrachtwagenchauffeur toch nog steeds aantrekkingskracht. Maar we moeten niet te vroeg juichen. Uit arbeidsmarktonderzoek is gebleken dat jongeren de transportsector niet zo aantrekkelijk vinden. Vooral de lange werkdagen zijn voor jongeren een reden om een ander beroep te kiezen.

Share This Post