Share This Post

Rijden & Logistiek

Onbemand vervoer over de CER in Rotterdam gaat dit jaar niet door

Onbemand vervoer over de CER in Rotterdam gaat dit jaar niet door

Het project om onbemand vervoer over de CER, de Container Exchange Route, op de Maasvlakte te laten rijden, heeft ernstige vertraging opgelopen. Bij nader inzien blijkt de gewenste technologie nog niet geleverd te kunnen worden. Omdat er nog zoveel onzekerheden zijn en niemand het risico op grote vertragingen wil nemen, zal het vervoer voorlopig nog gewoon bemand zijn.

​175 miljoen

Havenbedrijf Rotterdam is de opdrachtgever voor het 175 miljoen euro kostende CER project. Vorig jaar is gestart met het zoeken naar partijen die konden zorgen voor zowel de onbemande voertuigen voor de CER als het vervoer op zich. Het was de bedoeling dat begin dit jaar al een keuze was gemaakt uit de verschillende aanbieders. Maar omdat het hele aanbestedingstraject niet heeft geleid tot een duidelijke winnaar, is het project voorlopig even van de baan.

​Risico’s en onzekerheden

Tijdens de tenderprocedure is gebleken dat er te veel risico’s en onzekerheden waren om het project van onbemand vervoer over de CER op korte termijn te laten doorgaan. Doorgaan met dit project zou kunnen betekenen dat de CER enkele jaren onbenut zou blijven. Het project met onbemand vervoer over de CER is echter zeker niet van de baan. Op dit moment wordt er nog overlegd hoe en wanneer onbemand vervoer over de CER geïmplementeerd kan worden. In de tussentijd zal het 17 kilometer lange banenstelsel wel in gebruik genomen worden, maar met bemand vervoer. Wanneer er gestart kan worden met onbemand vervoer is nu nog niet bekend. Wel is het de verwachting dat dit hooguit enkele jaren op zich zal laten wachten.

​FNV en CNV

De vakbonden FNV en CNV zijn blij met het uitstel van het onbemand vervoer over de CER project. Zij zijn altijd fel tegenstander van onbemand vervoer geweest. Wat hen betreft wordt uitstel in dit geval ook afstel. Het vervoer over de CER kan volgens de vakbonden prima gedaan worden door havenwerkers. Dit zou ongeveer zeventig fte aan nieuwe banen kunnen opleveren. Voor oudere havenwerker voor wie het terminalwerk te zwaar is geworden, zou een baan bij de CER volgens de vakbonden een uitkomst zijn.

​OESO

Volgens de vakbonden zou er meer aan de hand zijn bij het uitstel van het onbemand vervoer over de CER project. Onderlinge onenigheid tussen partijen, met name over de toerekening van de kosten van het ambitieuze project, zou een grotere rol spelen dan de technische (on)mogelijkheden. Dit wordt echter met klem ontkend door de betrokkenen. Om meer duidelijkheid te krijgen over wat er nu echt speelt, heeft de FNV het International Transport Forum, de onderzoeksclub van de OESO, gevraagd om het onbemand vervoer over de CER project door te lichten. De resultaten van dit onderzoek worden komend najaar verwacht.

Share This Post