In het kader van het project Vervanging Operationele Wielvoertuigen worden bij Defensie de bekende DAF 4- en 10-tonnners vervangen door zal de Scania Gryphus. Vrijwel alle operationele wielvoertuigen bij Defensie zullen vervangen worden. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft in 2017 de keuze op de Scania laten vallen. Er waren verschillende goede redenen om de oude DAF’s te vervangen door de Scania Gryphus. Zo heeft de Gryphus een groter laadvermogen, laat betere prestaties zien en maakt gebruik van een actuele voertuigtechniek. De Scania Gryphus is tevens zuiniger en heeft een schonere motor dan de DAF. Maar helaas zijn er inmiddels ook problemen met de nieuwe vrachtwagens. Ze mogen de openbare weg niet op.
Te hoog
Defensie mag met de net aangekochte vrachtwagens de openbare weg niet op. Dat komt omdat de Scania Gryphus enkele centimeters hoger zijn dan de wettelijke toegestane vier meter. Het gaat dan met name om de vrachtwagens in combinatie met een speciale container.
Opbouwsysteem
Defensie heeft juist voor de Scania gekozen vanwege de mogelijkheid om een ‘kale’ vrachtwagen op te bouwen tot verschillende varianten. Dit opbouwen gebeurt met verschillende containers, zoals een commandovoering-, werkplaats-, brandstof- of een gewone goederen container. Een voordeel van dit systeem is dat onder risicovolle omstandigheden de normale cabine kan worden vervangen door een gepantserde cabine. Helaas blijkt dit systeem wel enkele centimeters te hoog te zijn.
Ontheffing
De huidige demissionair minister van Defensie mevrouw Ank Bijleveld heeft inmiddels ontheffing heeft gevraagd voor de te hoge Scania’s met container. De vrachtwagens zouden dan alsnog op de openbare weg kunnen rijden, maar alleen voor bepaalde tijd en op specifieke routes in Nederland. Tot er sprake is van ontheffing zullen de nieuwe vrachtwagens echter stil blijven moeten staan.
Oplossing?
De vraag is wat nu een definitieve oplossing is voor dit probleem. Aanvankelijk had de staatssecretaris van Defensie gezegd dat de trucks met container minder dan vier meter hoog waren. Daarmee zouden zij voldoen aan de eisen van de Wegenverkeerswet. Nu blijkt dat niet zo te zijn. Volgens de minister gaat de leverancier het probleem oplossen. Het ministerie van Defensie heeft 1600 te hoge trucks met containers besteld om de oude DAF’s, die meer dan dertig jaar oud zijn, te vervangen.