Share This Post

EU

Nieuwe route Rosslare – Duinkerken een groot succes

Nieuwe route Rosslare – Duinkerken een groot succes

In januari 2021 is een nieuwe verbinding tussen de twee EU landen Frankrijk en Ierland van start gegaan. Door een directe veerdienst tussen het Franse Duinkerken en het Ierse Rosslare kunnen douaneformaliteiten via de Britse route over land nu vermeden worden. De nieuwe verbinding over zee biedt exporteurs en transportondernemingen de mogelijkheid van een rechtstreeks vrachtwagentransport tussen Ierland en de andere EU-landen, en vice versa. Dit betekent minder kosten en kortere wachttijden. Dit nieuwe traject is dan ook in korte tijd zeer populair geworden.

​De eerste afvaart

De veerboot Optima Seaways verliet op zaterdag 2 januari 2021 om 14.00 uur de Ierse haven Rosslare. Op zondag 3 januari kwam de boot om 15.00 uur aan in de haven van Duinkerken. De reistijd bedraagt dus ongeveer 24 uur. Deze eerste afvaart was de officiële start van de nieuwe verbinding. Rosslare heeft vanaf dat moment vier directe verbindingen met het vasteland. Namelijk naar de havens van Duinkerken, Cherbourg en San Malo / Roscoff in Frankrijk, en naar die van Bilbao in Spanje.

​Duinkerken en het achterland

Voor de Ierse economie is de rechtstreekse route naar Duinkerken een aangenaam alternatief voor het transport via de Britse route over land. Daarnaast is Duinkerken ook een belangrijke strategische locatie. Vanuit deze Franse havenstad zijn zowel de regio rond Parijs en de nabij gelegen Frans-Belgische grens, als het daarachter gelegen Nederland en Duitsland goed en snel bereikbaar. En omgekeerd kunnen deze landen met de nieuwe veerbootverbinding ook snel en simpel het Ierse eiland bereiken.

​Een nieuwe veerboot erbij

Na de introductie op 2 januari j.l. van de nieuwe verbinding tussen Rosslare en Duinkerken is er niet stil gezeten. De drie schepen die op dit traject varen, de MS Visby, de MS Kerry en de Optima Seaways hebben alle drie een capaciteit van 120 wagens en trailers. Vanaf 1 april a.s. zal er weer een nieuwe veerboot toegevoegd worden aan dit trio. Deze vrachtboot, de Ark Dania, heeft een capaciteit van 188 eenheden. Dit is de vierde veerboot op de route Rosslare – Duinkerken. Uiteindelijk betekent dit dat Rosslare vanaf april wekelijks maar liefst 36 veerbootafvaarten naar het continent heeft. En vice versa.

​In korte tijd populair geworden

De nieuwe directe verbinding tussen de havens van Rosslare en Duinkerken is zeer populair gebleken. De voordelen van dit traject zijn overduidelijk. Er is daarom een enorme vraag ontstaan vanuit alle sectoren van de Ierse industrie om deze directe route te gebruiken. Vandaar dat in korte tijd drie, en binnenkort dus vier, veerboten ingezet zijn op dit traject. De Ark Dania wordt naar verluid het vlaggenschip van deze route. Deze veerboot is zeer wendbaar en heeft de mogelijkheid om diverse soorten vracht te vervoeren.

​Voorlopig alleen vrachtwagens

Voorlopig is de nieuwe route alleen opengesteld voor vrachtwagen. In de loop van 2021 zal bekeken worden of eventueel ook vervoer van touringcars en auto’s tot de mogelijkheden gaat behoren. Hoe dan ook, deze nieuwe en zeer populaire verbinding is en blijft een goed alternatief voor Nederlandse exporteurs en transportondernemingen die zaken doen in Ierland.

Share This Post