Share This Post

Nieuws

Nieuwe DAF voor politie Zeeland-West-Brabant

Nieuwe DAF voor politie Zeeland-West-Brabant

Een nieuwe plaats delict-unit (PD-unit) is recent overgedragen aan de politie van de regio Zeeland-West-Brabant. Dergelijke units gebruikt de politie op de locatie van een ernstig misdrijf. Zeker als er verschillende disciplines betrokken zijn bij het onderzoek, is zo’n mobiele unit heel erg handig. Deze nieuwe PD-unit is een primeur in Nederland en wordt geleverd met een DAF LF 230 trekker oplegger.

​Samenwerking op locatie

De nieuwe PD-unit plus DAF trekker gaat ook dienen als voorbeeld voor andere politie eenheden. Andere politie eenheden in Nederland zullen op den duur ook zo’n unit gaan aanschaffen. De nieuwe PD-unit is speciaal ontworpen om de multidisciplinaire samenwerking tussen de betrokken partijen op een plaats delict zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

​Mobiel kantoor

In Nederland beschikt de politie al langer over mobiele kantoren die men gebruikt op de locatie waar een ernstig misdrijf heeft plaatsgevonden. Het landelijk programma ‘Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen’ heeft de wens onderzocht die leeft bij de politie om de onderlinge samenwerking tussen de verschillende politiedisciplines tijdens een misdrijf te verbeteren. De nieuwe PD-unit met DAF trekker is daar een resultaat van.

​Verschillende politiedisciplines

Na een ernstig misdrijf zijn er verschillende politiedisciplines die op de plaats delict onderzoek doen. Zo zijn er forensisch specialisten die naar sporen zoeken zoals schoenafdrukken, DNA of vingerafdrukken. Ook maken zij op de plaats delict overzichtsfoto’s en soms zelfs video’s. Er zijn digitale experts die tablets, computers en telefoons onderzoeken. Daarnaast zijn er ook nog medewerkers die getuigen horen en buurtonderzoek doen. Kortom, er zijn drie verschillende groepen die ieder voor zich hun eigen taak hebben in het totale onderzoek: Forensische Opsporing, Team Digitale Opsporing en Generieke Opsporing. Voor hen dient op de plaats delict een werkplek, onderzoeksplek en overlegplek te zijn.

​Vergaderruimte en werkplekken

De nieuwe PD-unit is een mobiele kantoortrailer die is gebouwd door Vredeveld Verkoopwagens uit Westerbork. De unit met de DAF LF 230 trekker is negen meter lang. In de unit bevindt zich een grote coördinatie- en een vergaderruimte. Daarnaast zijn er aparte werkplekken ingericht. Verder bevat de trailer een toilet, een opbergruimte, keukenruimte, airco en kachels.

​Politie Zeeland-West-Brabant

Bij de politie Zeeland- West-Brabant is men zeer tevreden met de nieuwe PD-unit plus DAF trekker. Ze gaan er gelijk mee aan de slag. Naar verwachting zullen andere politie eenheden in Nederland dit voorbeeld binnenkort volgen.

Share This Post