Share This Post

Technologie

Nieuw systeem van Volvo in september op de markt

Nieuw systeem van Volvo in september op de markt

De dode hoeken van een vrachtwagen zorgen nog steeds voor vele slachtoffers. Fietsers en voetgangers die zich aan de zijkant van de truck opstellen, lopen kans om niet op tijd door de chauffeur opgemerkt te worden. Het gevolg is veelal een aanrijding, niet zelden met dodelijke afloop. In de loop van de tijd zijn er verschillende oplossingen bedacht voor dit probleem. Volvo komt nu met een geheel nieuw veiligheidssysteem. Dit systeem waarschuwt de chauffeur als er weggebruikers in de dode hoek aan een van de zijden van de vrachtwagen terecht zijn gekomen.

De dode hoek

In het huidige drukke verkeer is het ook voor de meest ervaren vrachtwagenchauffeur ondoenlijk om alles rondom de truck in de gaten te kunnen houden. De dode hoek is een gegeven waar nog steeds geen ontkomen aan mogelijk is. Volvo Trucks heeft daarom recent een nieuw veiligheidssysteem ontwikkeld. Dit systeem heet Lane Change Support met botswaarschuwing of Side Collision Avoidance Support. Het gaat hier om een dubbel radarsysteem aan weerszijden van de vrachtwagen. Dit detecteert wanneer er andere weggebruikers in de dode hoek terecht komen. De chauffeur wordt dan door het systeem gewaarschuwd. Als dit gebeurt wanneer een chauffeur net van plan is om af te slaan, dan dient hij of zij zelf een noodstop te maken. De truck remt niet vanzelf door de waarschuwing van het systeem.

September 2022

Vanaf september 2022 zal het nieuwe veiligheidssysteem van Volvo beschikbaar zijn. Het zal in eerste instantie bij de productie van de Volvo FH, FM en FMX met diesel-, gas- en elektrische aandrijflijnen worden toegepast. De Volvo FL- en FE-modellen zullen pas in 2023 de beschikking krijgen over dit nieuwe veiligheidssysteem. Het Lane Change Support systeem met botswaarschuwing voldoet volledig aan de nieuwe eisen binnen de General Safety Regulation voor kwetsbare weggebruikers die in 2024 van kracht wordt.

Share This Post