Share This Post

Rijden & Logistiek

Nep rijbewijs nog altijd eenvoudig te kopen via internet

Nep rijbewijs nog altijd eenvoudig te kopen via internet

Gebleken is dat het nog altijd zeer eenvoudig en veel goedkoper is om een Nederlands rijbewijs te kopen in plaats van dit op de officiële manier te halen. Al langer is bekend dat er in het buitenland (nep)rijbewijzen te koop zijn voor een redelijk lage prijs. Ondertussen zijn er complete webshops waar je zeer eenvoudig voor hooguit 200 euro een rijbewijs kunt kopen, inclusief nieuwe identiteit. Waar je vandaan komt, is geen probleem voor deze vervalsers. Klik maar aan uit welk land je nieuwe rijbewijs moet komen en zij regelen het wel even voor je.

​Een rijbewijs van Mark Rutte

Het is geen probleem om een Nederlands rijbewijs via internet te kopen. Het is zelfs geen probleem om een andere naam te kiezen voor dit rijbewijs. Het TV programma EenVandaag liet enige tijd geleden al zien dat zij eenvoudig een vervalst rijbewijs van premier Mark Rutte in handen konden krijgen. De uitzending waarin dit getoond werd, leidde tot Kamervragen aan de verantwoordelijke minister. Er moest iets aan gedaan worden, daar was iedereen het over eens. Maar wat is er aan gedaan? Niet veel, zoals recent bleek.

​RDW toont vervalsing aan

De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) geeft in Nederland de rijbewijzen uit. Ook controleert de RDW jaarlijks vijfentwintigduizend documenten op echtheid. Tussen deze rijbewijzen bevinden zich ongeveer tussen de vijftig en zeventig vervalsingen. Een gekocht vervalst rijbewijs wordt er door de RDW gelijk uitgehaald. De vervalsingen zijn dus alleen oppervlakkig gezien niet van echt te onderscheiden.

​​Ook rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeurs worden vervalst

Behalve rijbewijzen voor het besturen van een auto worden ook rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeurs vervalst. Het is moeilijk in te schatten hoeveel chauffeurs er op de weg rondrijden met zo’n vervalst rijbewijs. Het is wel duidelijk dat de verkeersveiligheid er niet op vooruit gaat als allerlei onbekwame chauffeurs probleemloos de weg op kunnen gaan. Zoals gezegd, bij oppervlakkige inspectie is zo’n vervalst rijbewijs niet van echt te onderscheiden, dus die mogelijkheid is er nog steeds wel.

​Poolse webshop

Vrij bekend en al jaren operationeel is de Poolse webshop Documencik.com. Om onduidelijke redenen is deze site nog altijd niet van internet gehaald. Op de site kun je behalve rijbewijzen ook tal van andere Europese identiteitsbewijzen kopen. Het toevoegen van je eigen handtekening is, tegen een kleine bijbetaling, ook mogelijk. Een geheel nieuwe identiteit op je rijbewijs zetten, is ook nog steeds mogelijk. De eigenaren van deze site zijn wel zo slim dat ze door middel van disclaimers op hun site geen verantwoordelijkheid nemen voor crimineel gebruik van hun producten. Zij geven aan dat de rij- of identiteitsbewijzen op hun site alleen ‘voor de grap’ bedoeld zijn. Het is niet de bedoeling om deze als officiële documenten te gebruiken, zo zeggen ze.

Het advies van alle Nederlandse instanties is unaniem: koop geen vals rijbewijs op deze site of op andere vergelijkbare sites. Ook niet voor de grap, want in Nederland staat op het in bezit hebben van een vals rijbewijs een gevangenisstraf van minimaal twee maanden.

 

Share This Post