Er is wellicht sprake van een collectieve claim van verladers voor de schade die is geleden door de vertraging van het containerschip de Ever Given. In maart dit jaar blokkeerde de Ever Given het Suezkanaal geheel. Honderden schepen liepen hierdoor ernstige vertraging op. De Ever Given zelf kwam weken te laat aan in Rotterdam. Een deel van de gedupeerde verladers heeft het plan opgevat om de krachten te bundelen en gezamenlijk een claim in te dienen.
Blokkade Suezkanaal
De Ever Given kwam door een zandstorm dwars in het Suezkanaal te liggen. Op die manier blokkeerde het containerschip het hele kanaal. Uiteindelijk lagen er zo’n 400 schepen te wachten. Na 6 dagen blokkade kwam het scheepvaartverkeer door het Suezkanaal gelukkig weer op gang. Dat was mede dankzij de Nederlandse firma Boskalis die het containerschip heeft vlotgetrokken.
Van Rotterdam naar Felixstowe
De Ever Given is inmiddels in de Rotterdamse haven aangekomen. De verwachting is dat het schip in ieder geval tot begin augustus in de Rotterdamse haven blijft liggen. Daarna zal de Ever Given naar het Engelse Felixstowe vertrekken. Het schip zou in eerste instantie via Hamburg naar Felixstowe varen. Dit plan is gewijzigd. De lading voor Hamburg zet men in Rotterdam op een feeder.
Lading weigeren of niet
Er is sprake een ingewikkelde procedure voor de verladers. In veel gevallen zullen de containers fysiek worden gecontroleerd. Daarbij zal gekeken worden of de zegels en de inhoud nog intact zijn. In sommige gevallen zullen verladers de containers op voorhand gaan weigeren. Het gaat dan met name om tijdsgevoelige producten, zoals groente en fruit. Behalve producten met een beperkte houdbaarheid zijn er ook nog andere goederen die door de opgelopen vertraging op voorhand door de verladers geweigerd zullen worden. Hoe groot het totale percentage is van containers dat aan boord is van de Ever Given dat door verladers wordt geweigerd, is nog onbekend.
Juridische procedure
Verladers zullen eerder kiezen om de lading te weigeren, omdat een verlader die een lading accepteert die later toch bedorven of andersgezind onbruikbaar blijkt te zijn meestal in een ingewikkelde juridisch procedure terechtkomt. Het is eenvoudiger voor de verlader als deze de lading gelijk weigert met als argument dat de lading te laat is. Mogelijk zullen sommige verladers er dan ook voor kiezen om gezamenlijk een claim in te dienen voor de geleden schade.