Grote vrachtwagens worden meestal niet als ‘groen’ beschouwd, maar modulaire vrachtwagens zijn op weg naar het centrum van discussies over het verminderen van de CO2-uitstoot.
Deze extra lange trucks worden vaak veroordeeld als ‘monster trucks’, waarbij tegenstanders beweren dat ze een dodelijke bedreiging vormen voor andere weggebruikers.
Europese wetgevers debatteren nu echter of ze stimulansen moeten bieden voor deze Europese modulaire systemen (EMS) als onderdeel van de eerste CO2-wetgeving voor vrachtwagens van de EU. Voorstanders stellen dat ze een eenvoudige oplossing bieden om het brandstofverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot te verminderen.
In 2014 faalden pogingen om deze voertuigen met opleggers de grenzen van de EU over te laten gaan in plaats van ze alleen maar in bepaalde landen te laten verblijven. Maar de monstertrucks zijn terug.
Eerder deze maand zei Joachim Drees de CEO van MAN Truck and Bus dat de auto-industrie van mening was dat deze vrachtwagens de sleutel vormden voor een meer geïntegreerde benadering in de wetgeving.
Volgens Linde Haven, assistent van het Nederlandse groene parlementslid Bas Eickhout (die verantwoordelijk is voor het opstellen van het verslag van het Europees Parlement over het voorstel), zei dat een aantal fracties graag zagen dat EMS-vrachtwagens als onderdeel van de oplossing moeten worden beschouwd.
Drees wees erop dat de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg, een gebied dat het gebruik van modulaire vrachtwagens stimuleert, een CO2-reductie van 12% zag ten opzichte van reguliere vrachtwagens.
Heb je weleens een EMS-vrachtwagen bestuurd? Wil je er meer van op de weg zien?