Share This Post

Milieu

Minister Harbers rijdt een stukje met de Super EcoCombi

Minister Harbers rijdt een stukje met de Super EcoCombi

De minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft recent een stukje gereden met een Super EcoCombi (SEC). Hij deed dit op uitnodiging van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Speciaal voor deze gelegenheid was de APM terminal op de Maasvlakte in Rotterdam even afgesloten. De minister reed vervolgens een klein rondje met de SEC. Deze ministeriële demonstratierit is mogelijk gemaakt door samenwerking van de terminal, het Havenbedrijf Rotterdam en Ewals Cargo Care.

Super EcoCombi

De Super EcoCombi is een extra lange vrachtwagencombinatie. Hij bestaat uit een trekker met twee trailers. De beide trailers zijn 13,60 meter lang. Een SEC heeft een maximale lengte van 32-34 meter en een maximum gewicht van 72 ton. Deze speciale vrachtwagen kan evenveel lading vervoeren als twee reguliere 16,5 meter combinaties. Volgens TLN zijn er veel voordelen aan het gebruik van de SEC. Door de minister een stukje met deze vrachtwagen te laten rijden, hoopt TLN dat er een speciale pilot wordt begonnen waarmee de SEC in Nederland kan worden getest.

Minder emissie

De SEC kan een goede toevoeging zijn voor de transport- en logistieksector in Nederland. Omdat je met deze extra lange vrachtwagen meer vracht kunt vervoeren, stoot je voor de zelfde hoeveelheid vracht minder emissie uit. Ook scheelt het in het brandstofverbruik. Daarnaast betekent rijden met de SEC dat er met minder personeel nodig is om een bepaalde eenheid vracht te verplaatsen. Gezien het huidige personeelstekort is dat ook een groot voordeel.

Verkeersveiligheid

Nadelen zijn er natuurlijk ook bij het gebruik van de SEC. Gezien de enorme lengte van deze vrachtwagen zijn er mogelijk problemen te verwachten inzake de verkeersveiligheid. Met een SEC kun je zeker niet in dorpen en steden gaan rijden, maar ook op de snelweg kunnen er in Nederland lastige situaties ontstaan. Vandaar dat een praktijktest zeer noodzakelijk is. In ander Europese landen wordt de SEC al gebruikt, zoals in Zweden en in Spanje. In Denemarken begint men binnenkort aan een praktijktest.

Share This Post