Share This Post

EU / Milieu / Nieuws / Uncategorised

Meningsverschil over voorschriften voor de CO2-uitstoot van vrachtwagens

Meningsverschil over voorschriften voor de CO2-uitstoot van vrachtwagens

Vier maanden geleden publiceerde de Europese Commissie haar voorstel om de CO2-uitstoot van vrachtwagens te reguleren. In het voorstel werd de CO2-uitstoot van vrachtwagens tegen 2025 met 15% verlaagd en tegen 2030 met 30%.

Sindsdien staan ​​de EU-wetgevers op gespannen voet met de vrachtwagenindustrie, de regeringen van de lidstaten, milieugroepen en anderen in de gemeenschap.

Voor sommigen gaan de voorgestelde bezuinigingen niet ver genoeg en voldoen ze niet aan de bredere doelstellingen van de EU op het gebied van klimaatverandering.

Maar vanuit een industrie perspectief is de beoordeling van de Europese Commissie fundamenteel onjuist en zijn de reducties niet realistisch. Zo stelt de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) voor om een vermindering van 7% in 2025 te hebben.

Het is in het belang van de industrie dat dit voorstel soepel zijn weg vindt naar de wet. Immers, hoe efficiënter dat proces, hoe meer vertrouwen de industrie zal hebben met betrekking tot toekomstige ontwikkelingsplannen en investeringsmogelijkheden.

Ik vermoed echter dat het even kan duren voordat alle partijen het eens zullen zijn. In ieder geval lijkt iedereen het over één ding eens te zijn – de CO2-uitstoot moet worden verminderd.

Het is duidelijk dat de Europese Commissie niet in staat zal zijn om iedereen tevreden te houden, maar denk je dat hun voorgestelde doelen realistisch zijn?

Share This Post