Share This Post

Rijden & Logistiek

Meiden die rijden

Meiden die rijden

​Vanaf begin dit jaar kunnen we kijken maar een nieuw TV programma van Powned waarin veertien vrouwen worden gevolgd die vrachtwagenchauffeur zijn geworden: Meiden die rijden. Sommige van deze dames rijden met hun trucks door heel Europa. Alle veertien hebben ze hun eigen verhaal. De camera’s volgen de meiden daarom niet alleen tijdens hun werk, maar ook in hun privéleven.

​Een programma van Powned

De serie Meiden die rijden is uitgezonden op NPO 3. Het is een programma van de omroep Powned. In deze 8-delige serie zien we veertien vrouwen die als vrachtwagenchauffeur werkzaam zijn. Ze rijden over de nationale en internationale wegen, slapen in hun cabines en proberen hun werk zo goed mogelijk te combineren met hun privéleven. Je kunt hier naar de trailer kijken.

​De meiden

Een van de conclusies die je uit de serie kan trekken, is dat de groep van veertien meiden, die graag vrachtwagenchauffeur zijn of willen worden, uit hele verschillende types bestaat. Bijvoorbeeld Amy, die in 2016 gekozen is tot ‘Miss Trucker’, Kim die nooit zonder make-up in de cabine zit, Janneke die moeder is van een zoontje van 5, Anita die al 19 jaar als vrachtwagenchauffeur werkt,  Adine die met een vrachtwagen van 20 meter moeiteloos door nauwe straatjes manoeuvreert en Dianne die in twee dagen naar Denemarken rijdt. Geen van hen voldoet aan het stereotype beeld van de stoere trucker en toch zijn zij allemaal vrachtwagenchauffeur.

​Weinig vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs

In Europa is slechts vier procent van de vrachtwagenchauffeurs een vrouw. In Nederland is de situatie niet veel beter. Vrachtwagens hebben tegenwoordig vaak stuurbekrachtiging en een automatische versnellingsbak. Ook hebben ze een elektrische dolly om de pallets uit de wagen te kunnen halen. Desondanks denken veel vrouwen nog steeds dat je heel sterk moet zijn om vrachtwagenchauffeur te worden, terwijl behendigheid veel belangrijker is geworden.

Opleiding en baangarantie

Er is nog altijd genoeg werk in de transportsector. Om die openstaande vacatures te vullen, is Transport en Logistiek Nederland samen met werknemersorganisaties een project gestart om duidelijk te maken dat vrachtwagenchauffeur ook een geschikte baan is voor vrouwen. Het gaat echt niet meer om lichaamskracht. Inzet en motivatie zijn belangrijker. Het omscholen tot vrachtwagenchauffeur duurt 3 tot 6 maanden. Wie dit via het project doet, maakt kans om het grootste deel (85% of meer) van de opleidingskosten vergoed te krijgen. Ook is er een baangarantie voor iederen die afstudeert.

‘Meiden Die Rijden’ was vanaf begin januari wekelijks te zien op woensdag om 20:25 uur op NPO 3. De serie bestaat uit 8 aflevering van 45 minuten. Wie deze mooie serie gemist heeft, kan via Uitzending Gemist naar alle afleveringen kijken:

Meiden Die Rijden gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl

 

 

Share This Post