Share This Post

Nieuws

Meer wachttijd voor praktijkexamens CBR

Meer wachttijd voor praktijkexamens CBR

De wachttijd voor praktijkexamens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) loopt flink op. Normaal is er al een reserveringstijd van 7 weken, maar verwacht wordt dat dit de komende tijd kan gaan oplopen tot maar liefst 20 weken. De oorzaak ligt deels in de coronacrisis, maar er zijn al langer problemen. Het CBR hoopt dat tegen het einde van 2022 alle problemen zijn opgelost.

Wachttijden

Sinds maart dit jaar mag het CBR weer praktijkexamens afnemen. Er is door de coronacrisis een wachttijd ontstaan die kan oplopen tot 20 weken. De verwachting is dat deze wachttijd eind 2021 zal zijn gedaald naar 11 tot 15 weken. Op de langere termijn, en dan praten we over eind 2022, hoopt het CBR dat de wachttijd voor een praktijkexamen weer binnen de gebruikelijke 7 weken is. Maar dit is nog niet zeker. Of het lukt om de wachttijd te verlagen, hangt onder meer af van de marktvraag en van de snelheid van opleiden.

Theorie-examen

De stijging van de wachttijd voor de praktijkexamens loopt op, omdat er weer meer mensen theorie-examen kunnen doen. Tegenwoordig is het noodzakelijk om eerst een theoriecertificaat te behalen voordat je praktijkexamen kunt doen. De capaciteit voor theorie-examens was tijdens de coronacrisis beperkt, omdat de examenzalen vanwege de coronamaatregelen niet volledig benut konden worden. Dat is inmiddels gewijzigd. Dat betekent dat er steeds meer mensen theorie-examen kunnen doen. Nu er ook steeds meer mensen slagen voor hun theorie-examen, komen er ook meer mensen in aanmerking voor een praktijkexamen. Het gevolg is een (extra) groot stuwmeer aan wachtenden.

Achterstand wegwerken

Er zijn in de laatste anderhalf jaar enorme examenachterstanden ontstaan bij het CBR. Volgens de laatste ramingen moeten er nog ruim 300.000 praktijkexamens worden ingehaald, die bovenop de 600.000 praktijkexamens komen, die elk jaar worden gedaan. Deze cijfers gelden voor de rijbewijzen voor auto’s. Wie specifieke informatie zoekt over praktijkexamens voor rijbewijs C en/of Code 95 kan het beste kijken op de website van het CBR voor de meest actuele stand van zaken.

Share This Post