Share This Post

Rijden & Logistiek

Meer files en meer auto’s op de weg

Meer files en meer auto’s op de weg

Het aantal files op de Nederlandse wegen is in vergelijking met 2019 zowel in de ochtend- als avondspits een paar procent drukker geworden. De coronacrisis lijkt voor het verkeer voorbij. Daarnaast is gebleken dat er ook buiten de ochtend- en avondspits tegenwoordig meer files staan. Desalniettemin blijkt uit onderzoek ook dat het totale aantal kilometers dat auto’s, bestelbusjes, vrachtwagens en bussen gezamenlijk afleggen nog niet terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Dit lijkt met elkaar in tegenspraak, maar toch is dat niet zo.

Buiten de spitsuren

De uren tussen 10.00 uur en 16.00 uur worden gewoonlijk beschouwd als de periode tussen de ochtend- en avondspits. Voor de coronacrisis was het tijdens die uren een stuk rustiger op de weg. Dat is inmiddels niet meer het geval. Ook buiten de ochtend- en avondspits loop je op veel wegen een behoorlijk grote kans om in een file terecht te komen. De provincie met de meeste files is van oudsher Zuid-Holland, maar ook in Gelderland en in Noord-Brabant steeg het aantal files afgelopen jaar, respectievelijk met 17 en 21 procent.

Meer auto’s op de weg

De drukte op de weg lijkt vooral te komen door meer personenauto’s. Niet alleen zijn er veel mensen die na een periode van thuiswerken weer met de auto naar kantoor gaan. Daarnaast zijn er sinds 2019 ruim 360.000 nieuwe auto’s bij gekomen in Nederland. Het gevolg is meer drukte op de weg en dus ook mee kans op files.

Aantal kilometers per jaar

Hoewel het aantal files en het aantal auto’s flink zijn gestegen, is het totale aantal kilometers dat auto’s, bestelbusjes, vrachtwagens en bussen samen afleggen nog altijd niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt dat het de personenauto’s zijn die het grootste deel van dat totaal van gereden kilometers voor hun rekening nemen. Ook bestelbusjes en vrachtwagens rijden inmiddels duidelijk meer kilometers dan in 2019. De afname van het aantal gereden kilometers ligt volgens onderzoek voornamelijk bij de bussen. Lijndiensten en touringcars rijden nog altijd flink minder dan in 2019. Met name touringcars gaan veel minder vaak de weg op. Dat verklaart het lage aantal kilometers in combinatie met het gestegen aantal files.

Share This Post