Share This Post

Technologie

MAN komt met eigen accupakketten

MAN komt met eigen accupakketten

De firma MAN is van plan vanaf 2025 zelf accupakketten voor elektrische vrachtwagens en bussen te gaan produceren. Om dit doel te verwezenlijken gaat MAN zo’n 100 miljoen euro investeren. Het doel is om een productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijen per jaar te gaan halen.

​Klein beginnen

De komende jaren zal MAN zich toeleggen op het opstarten van een kleine serieproductie van accu’s voor elektrische trucks. In 2023 zal de fabrikant starten met een grootschalige renovatie van de fabriek in Neurenberg. In 2024 moet de vernieuwde faciliteit gereed zijn voor productie. MAN krijgt bij dit hele proces financiële steun van de Beierse deelstaatregering. Het gaat om een subsidie van 30 miljoen euro die besteed dient te worden in de periode 2023 tot 2027. Dit proces is onderdeel van de transformatie van MAN tot leverancier van duurzame transportoplossingen.

​MAN accupakketten

De accupakketten van MAN zullen zijn opgebouwd uit batterijcellen die zijn gegroepeerd in modules. De modules zullen samengevoegd zijn in afzonderlijke lagen om een groot accupakket te kunnen vormen. De fabrikant gaat ervan uit dat een zware MAN elektrische truck zo’n zes van deze accupakketten nodig zal hebben. De elektrische trucks van MAN zullen met deze hoeveelheid accupakketten een actieradius hebben van 600 tot 800 kilometer. Rond 2026 wordt een volgende generatie accupakketten verwacht. Met deze nieuwe batterijen denkt MAN dat een actieradius tot 1.000 kilometer mogelijk moet zijn. Het uiteindelijke doel is om een elektrische truck plus accupakketten op de markt te brengen die geschikt is voor transport over lange afstanden.

​Laadinfrastructuur

MAN verwacht dat de vraag naar elektrische trucks in de toekomst aanzienlijk zal toenemen. Een remmende factor hierbij is het ontbreken van voldoende laadinfrastructuur. Op dit moment brengt MAN een een kleine serie volledig elektrische trucks, stadsbussen en bestelwagens in het op de markt. In de fabriek in München gaat MAN in 2024 beginnen met de productie van meer zware elektrische trucks.

Share This Post