Share This Post

Uitgelicht

Lorry: Wat is in het Engels een lorry en wat is het verschil met een truck?

Lorry: Wat is in het Engels een lorry en wat is het verschil met een truck?

Dit is volgens sommige mensen een zeer eenvoudige vraag en een zeer moeilijke vraag volgens anderen. De meerderheid van de mensen in het Verenigd Koninkrijk zal het woord lorry uitwisselbaar gebruiken met het woord truck of zoals het Oxford English Dictionary het beschrijft: “een groot, zwaar motorvoertuig voor het vervoer van goederen of troepen; een truck”.

Toch beweren sommige mensen dat alle lorries trucks zijn, maar niet alle trucks zijn lorries. Ze zeggen dat een truck elk type voertuig is dat ladingen zwaarder dan 3,5 ton vervoert en dat een lorry een vrachtwagen is met een op zichzelf staande eenheid voor vracht en een cabine. Er wordt ook gezegd dat sommige trucks veel groter zijn dan een lorry.

Aan de andere kant beweren sommige mensen dat trucks eigenlijk het kleinere equivalent van lorries zijn. We denken dat als het over trucks gaat dat ze meer aan pick-ups en bestelwagens denken, terwijl lorries de grote vrachtauto’s op de weg zijn.

Zelfs over de oorsprong is er niet veel overeenstemming. Volgens het Oxford English Dictionary komt het woord ‘lorry’ uit de bekende naam ‘Laurie’ in het Engeland van de 19e eeuw. Andere bronnen beweren dat het woord afkomstig is van het Noord-Engelse woord ‘to lurry’, wat ‘sjouwen, trekken of slepen’ betekent.  

Kortom, we weten niet 100% zeker waar een lorry stopt en een truck begint, maar wat we wel weten is dat de meeste Britten het gebruiken als een ander woord voor een groot voertuig met goederen, een truck. En het Oxford English Dictionary lijkt het daarmee eens te zijn.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>