Uit een enquête onder ruim tweehonderd medewerkers die in de logistieke sector werkzaam zijn, blijkt dat zo’n 53 procent van mening is dat het huidige logistieke proces bij online bestellen niet toereikend is. Zo’n 45 procent vindt echter dat het wel goed gaat in de logistieke sector en acht grote veranderingen niet nodig. Een van de problemen lijkt de manier te zijn waarop Nederlanders veel spullen tegenwoordig online bestellen, maar deze vervolgens in grote getale ook weer retourneren.
Online shopping
Het online bestellen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Mede dankzij de pandemie bestellen Nederlanders steeds meer via internet. De middenstand ziet met lede ogen aan dat een flink deel van hun klanten zich niet meer in de winkel laat zien. Winkelcentra lopen leeg. De vraag dient zich aan hoe de toekomst van het (online) winkelen er uit komt te zien?
Toekomst logistieke sector
Verwacht wordt dat de komende jaren vooral in het teken zullen staan van een dreigend personeelstekort, ook in de logistieke sector. Allround inzetbaarheid van werknemers zal belangrijk worden. Ook voorzien veel mensen dat nieuwe wet- en regelgeving een belangrijke rol zal gaan spelen. Online bestellen dient immers ook duurzaam te gaan verlopen.
Technologie gaat naar verwachting een grote rol spelen in de logistieke sector. Zo’n 60 procent van de logistieke medewerkers verwacht dat robots en andere machines de komende jaren veel logistieke banen zullen gaan overnemen. In feite zijn nu al veel processen in de logistiek bijna volledig geautomatiseerd. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen.
Online aankopen stijgt verder
Door de coronacrisis is de toename van online kopen spectaculair gestegen. Daardoor moesten veel logistieke processen al worden aangepast. Ook is er extra personeel aangenomen. Er is hierbij goede personeelssoftware nodig, waarmee in één oogopslag duidelijk kan worden gemaakt waar gaten in de planning vallen. Dit alles is noodzakelijk willen bedrijven de stijgende vraag naar online kopen, maar ook de stijgende hoeveelheid geretourneerde spullen, op een adequate manier kunnen blijven verwerken.