Share This Post

EU

Ladingdiefstal aan de orde van de dag

Ladingdiefstal aan de orde van de dag

Uit recent onderzoek van het Europees Parlement is gebleken dat er jaarlijks voor 8,2 miljard euro aan lading en vrachtwagens gestolen worden in de EU. Ruim 300 miljoen euro komt ieder jaar op het conto van diefstallen in Nederland. In 2020 lijkt het niet veel anders te worden, want volgens veiligheidsinstantie TAPA is er in het eerste half jaar van 2020 al voor 85 miljoen euro aan lading gestolen in Nederland.

​TAPA

TAPA is de afkorting van Transported Asset Protection Association. TAPA is een internationale vereniging die alle ladingdiefstallen in Europa en het Midden-Oosten registreert. Het gaat daarbij niet alleen om ladingdiefstal uit vrachtwagens, maar ook uit treinen, schepen en vliegtuigen. Lid worden van TAPA heeft het voordeel dat je op de hoogte bent van allerlei informatie inzake ladingsdiefstallen. Dat kan handig zijn, zoals bijvoorbeeld bij het vermijden van bepaalde ‘hotspots’ waar veel diefstal plaatsvindt.

TAPA organiseert elk jaar 20 trainingscursussen voor bedrijven die gecertificeerd willen worden. Wanneer een bedrijf deze cursussen doorloopt en aan de TAPA richtlijnen voldoet, mag het zich TAPA-gecertificeerd noemen. Hiermee toont het bedrijf aan dat alle bedrijfsprocessen voor het beveiligen van de goederen in orde zijn.

Georganiseerde criminaliteit

Het hoge aantal ladingdiefstallen is mede te danken aan een toename van de georganiseerde criminaliteit binnen de EU. Ook worden de incidenten steeds gewelddadiger. Dat er dit jaar een pandemie is uitgebroken heeft weinig effect gehad op het aantal ladingdiefstallen. Zelfs niet in landen tijdens een volledige of een gedeeltelijke lockdown. Het dievengilde blijft overal zijn slag slaan. Ladingen met medische spullen zijn de afgelopen maanden veelvuldig gestolen.

​Mondkapjes, handschoenen en desinfectiemiddel

Over heel Europa zijn ladingdiefstallen gemeld van medische hulpmiddelen. Een lading desinfecteermiddel is in Zweden gestolen. In Rusland en Frankrijk ging het om dozen met mondkapjes en andere gezichtsbeschermende middelen. Een lading met medische handschoenen en schorten verdween als sneeuw voor de zon in Noorwegen.

​Ladingdiefstal op Schiphol

Naast het stelen van medische hulpmiddelen richtte de georganiseerde misdaad zich met name op de duurdere spullen, zoals merkkleding, cosmetica en machineonderdelen. Veel van deze diefstallen zijn dit jaar in Engeland gebeurd. Bij een overal in Engeland zijn bijvoorbeeld computers en laptops gestolen ter waarde van 8,7 miljoen euro. Maar ook in de rest van Europa was het raak.

In Nederland zijn er ondanks de pandemie nog veel en vaak ladingen gestolen. Zo registreerde TAPA in Nederland zes ladingdiefstallen die bij elkaar een waarde van 4,2 miljoen euro vertegenwoordigden, waaronder een lading horloges met een waarde van 530.000 euro die werd gestolen op Schiphol.

Share This Post