Share This Post

Uitgelicht

Kerstmis en zijn beroemde vrachtwagen

Kerstmis en zijn beroemde vrachtwagen

Met Kerstmis is er al jaren een beroemde vrachtwagen die overal ter wereld herkend wordt: de Coca-Cola Truck. Deze Amerikaanse truck was voor het eerst te zien in 1995 in een reclamespotje van de beroemde frisdrankfabrikant. De Coca-Cola Truck sloeg direct aan en is al jaren een hit tijdens de kerstperiode.

​Special effects

De eerste Coca-Cola Truck was te zien in een reclamespotje dat in 1995 werd gemaakt door het fameuze Amerikaanse reclamebureau W.B. Doner. De titel van het spotje was ‘Christmas Caravan’. Door middel van zogenaamde ‘special effects’ wist het reclamebureau met behulp van slechts drie trucks de illusie te wekken dat er een bijna eindeloze karavaan van rode, met heel veel lampjes versierde, trucks door heuvels, valleien en steden reed.

Het Amerikaanse reclamebureau W.B. Doner gebruikte ook in de jaren daarna vaker deze special effects die afkomstige waren van het gerenommeerde bedrijf Industrial Light and Magic. Dit bedrijf is bekend vanwege hun werk aan films zoals Star Wars, Raiders of the Lost Ark en Forrest Gump. Door hun zelf ontwikkelde special effects werden niet alleen deze films wereldberoemd, maar ook de Coca-Cola Truck.

​Coca‑Cola Christmas Truck Tour

Na jarenlang een iconische commercial uit te brengen waarin de Coca-Cola Truck de hoofdrol speelde, besloot de Coca Cola Company om de Christmas Caravan tot leven te brengen. Een echte karavaan met rode trucks die ruim voorzien waren van lichtjes begon met een promotietour. Deze Coca‑Cola Christmas Truck Tour begon als eerste in de VS. Later volgde ook Europa en Australië. De populariteit van de Coca-Cola Truck nam zo met de jaren verder toe.

​Morbide obesitas

Er was echter ook kritiek. Onder andere in Groot-Brittannië, waar gezondheidsorganisaties in opstand kwamen tegen de rondreizende karavaan met trucks. Behalve een kerstboodschap had de Coca-Cola Truck immers ook een andere boodschap: koop onze frisdrank.

Zoals iedereen weet, is Coca-Cola een frisdrank die zeer veel suiker bevat. In één glas Cola zitten ongeveer 7 suikerklontjes. Dit is natuurlijk vreselijk slecht voor het gebit, met name bij kleine kinderen. En het zijn juist de kinderen die de grootste fans zijn van de Coca-Cola Truck. Daarnaast kun je je afvragen of de promotie van deze suikerdrank wel zo’n goed idee is in landen waar vetzucht onder kinderen en volwassen toeneemt en het aantal mensen dat lijdt aan morbide obesitas ieder jaar groter wordt.

​Zero

Toch bleek de ‘traditie’ van de Coca‑Cola Christmas Truck Tour niet weg te krijgen. Daarvoor was de Coca-Cola Truck simpelweg te populair geworden. De fabrikant heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen door naast de originele Coca-Cola ook met een Coca-Cola zero, dus zonder suiker, op de markt te komen.

Share This Post