Share This Post

Rijden & Logistiek

In 2021 waren er (weer) minder files in Nederland

In 2021 waren er (weer) minder files in Nederland

Gedurende het jaar 2021 was het aantal files in Nederland een flink stuk lager dan in de jaren voor de pandemie.  Dit blijkt uit onderzoek dat door de ANWB is gedaan. De filezwaarte, dat is de lengte van de files vermenigvuldigd met de duur van files, is in 2021 gedaald met maar liefst 57 procent ten opzichte van 2019. In 2020 was de daling in filezwaarte ruim 63 procent vergeleken met 2019, dus er is wel sprake van een kleine toename in 2021 ten opzichte van 2020.

Ochtendspits

Het duidelijkste verschil tussen de laatste twee jaren en het pre-coronatijdperk is de relatieve rust tijdens de ochtendspits. Het verkeersaanbod was ook in het afgelopen jaar tijdens de ochtendspits erg laag. Het woon-werkverkeer was duidelijk minder groot vanwege het  thuiswerken dat veel mensen nog steeds (of alweer) doen. Tijdens de klassieke ochtendspits van 06.00 tot 09.00 uur was er daarom in het afgelopen jaar nauwelijks hinder door files op de Nederlandse wegen.

Oktober drukste maand op de weg

De maand oktober was het afgelopen jaar verreweg de drukste maand op de Nederlandse wegen. Dat kwam onder meer omdat de coronamaatregelen toen net waren versoepeld en het thuiswerkadvies tijdelijk was vervallen. Het resultaat was dat de ochtendspits toch weer wat drukker werd en de filezwaarte in zijn algemeenheid toenam. De meeste files stonden in 2021 in de provincie Zuid-Holland, vooral in de regio Rotterdam. Ook in Noord-Brabant stonden het afgelopen jaar relatief veel files.

Files op vrijdag

Wat ook opviel in het onderzoek, was dat het in 2021 in de maand juli druk op de wegen is geweest. Waarschijnlijk kwam dat door de populariteit van vakantie vieren in eigen land. In de zomer en herfst was het ook opmerkelijk druk op de Nederlandse wegen op de vrijdagen. De verklaring hiervoor is dat veel Nederlanders er in die periode een paar dagen op uit trokken in het weekend.

Hoe de filezwaarte zich in 2022 zal gaan ontwikkelen, is nog even afwachten, maar het lijkt erop dat we langzamerhand weer terug gaan naar de oude situatie van een drukke ochtend- en avondspits.

Share This Post