Share This Post

Nieuws

Illegale werknemers bij transportbedrijf in Brabant

Illegale werknemers bij transportbedrijf in Brabant

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft begin april in samenwerking met de Bulgaarse arbeidsinspectie, en samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de landelijke eenheid van de politie een onverwachte inspectie uitgevoerd bij een transportbedrijf in het Brabantse Nuenen en Eindhoven. Bij deze inspectie bleek dat in het Nederlandse bedrijf vijf chauffeurs illegaal aan het werk waren. Ook werden er boetes opgelegd vanwege diverse andere overtredingen binnen dit bedrijf.

​Brievenbusfirma in Bulgarije

Nadat eerst een inspectie in Bulgarije had plaatsgevonden, is het bedrijf in Nederland gecontroleerd. Het vermoeden bestond dat gebruik gemaakt is van een constructie waarbij een transportonderneming in Bulgarije als een brievenbusfirma was opgezet. De organisatie en aansturing van de Bulgaarse transportonderneming vond echter plaats vanuit Nederland. Dergelijke constructies kunnen worden gebruikt om het Nederlandse minimumloon en de afdracht van sociale premies te ontduiken. De vijf illegale werknemers die bij het Brabantse transportbedrijf werkten, sliepen in de cabine van de vrachtwagen. Ook sliepen ze in de garage van het transportbedrijf. De betrokken instanties doen nog verder onderzoek naar deze situatie.

​Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legde tijdens de inspectie ook boetes op. Onder meer voor drie tachografen bij dit bedrijf die niet goedgekeurd waren. Daarnaast zal de ILT proces-verbaal opmaken voor het rijden zonder vergunning, waarvoor ook een dwangsom opgelegd is om te voorkomen dat het Brabantse bedrijf ondertussen gewoon verder gaat met rijden. Ook voor het plegen van valsheid in geschrifte is een proces-verbaal opgemaakt door de ILT. Samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie doet de ILT nog nader onderzoek naar de lonen en de arbeidstijden van de vijf illegale vrachtwagenchauffeurs.

Share This Post